Natuur en Milieufederatie Utrecht | NMU Samen voor een mooi en duurzaam Utrecht
Menu
Duurzame initiatieven

Duurzame initiatieven

Pluk, eet en geniet in het voedselbos!
RTL-presentator Froukje Jansen was te gast in het voedselbos van Makeblijde. Mr. Voedselbos én voedselbosarchitect Xavier San Giorgi leidde Froukje rond en liet haar volop eetbare planten zien én proeven.

 

bijBee Deals: Goede deal voor bijen
Het project Bee Deals richt zich op de verbetering van de leefomgeving van bijen. Dat gebeurt onder andere door bloemenranden in te zaaien en boeren te vragen  zo min mogelijk schadelijke bestrijdingsmiddelen te gebruiken.

 

 

wilgenVoederbomen in de landbouw
Sommigen boomsoorten, zoals de Els, leggen stikstof uit de lucht vast in de bodem. Hierdoor is er minder bemesting nodig en kan de nutriëntenkringloop op een bedrijf beter gesloten worden.

 

 

koeBoerderij Buitenverwachting
Bij het beheer van hun boerderij laat de familie van Rijn zich inspireren door het concept permacultuur (permanent agriculture). Daarbij wordt ernaar gestreefd om de principes van de natuur (ecosystemen) toe te passen, bijvoorbeeld bij de productie van voedsel.

 

 

tractor

Herron’s Green Farm
Op zijn biologische bedrijf werkt Luke Hassel actief aan een goede bodemvruchtbaarheid en het herstel van bodemleven. Hij produceert zijn eigen veevoer en voor de biodiversiteit plantte hij een loofbos aan van 16 hectare.

 

 

zeewier

Het zeewier experiment van Bill Smits
De Australische boer Bill Smits heeft een bijzondere manier ontwikkeld om zijn gewassen van voedingsstoffen te voorzien. In plaats van het uitrijden van mest over zijn land, besproeit hij zijn gewas met een preparaat van zeewier.

 

 

farm

A farm for the future
Documentairemaker en boerendochter Rebecca Hosking gaat terug naar de boerderij waar ze is opgegroeid. Ze wil het bedrijf overnemen, maar dan wel op een duurzame manier. Op basis van voorbeelden verkent ze de mogelijkheden in haar documentaire A farm for the future.

 

permaculture

Sepp Holzer en permacultuur
Sepp Holzer, een boer uit Oostenrijk nam in 1962 het bedrijf van zijn ouders over en bouwde dat uit tot een succesvol duurzaam boerenbedrijf. Hij moest concluderen dat hij alles wat hij had geleerd weer moest vergeten en begon zijn bedrijf in harmonie met de natuur te beheren. 

 

koeFlevoland en de landbouw van de toekomst
De zelfvoorzienende koeienstal en een robot om zaaigoed naar het land te brengen. Dit zijn slechts enkele innovaties afkomstig van duurzame landbouwondernemers in Flevoland.

 

 

joel

Innovatieve boer Joel Salatin
Lokaal, milieuvriendelijk eten en een geïntegreerd voedselsysteem is waar het om draait bij Joel Salatin. Zelf runt Salatin de Polyface boederij in Virginia, de Verenigde Staten.

 

Video's
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten:
Inschrijven
Volg ons via social media en neem deel aan de discussie:
Wij worden gesteund door: Nationale Postcode Loterij en de Natuur en Milieufederatie Utrecht Utrecht
Wij hebben: CBF ANBI