Natuur en Milieufederatie Utrecht | NMU Samen voor een mooi en duurzaam Utrecht
Menu
Weidevogel Wellness

Weidevogel Wellness

tureluurBoer Leen Verkaik van boerderij Het Beloken Land in Montfoort is met een bijzonder weidevogelinitiatief gestart. In plaats van de weidevogels ‘alleen maar’ te beschermen, besloot hij ze echt te gaan verwennen in een ‘Weidevogel Wellness’. 

Hiervoor zet hij tussen februari en juni een groot deel van zijn land onder een dunne laag water (plas-dras). Daaromheen staat kruidenrijk grasland, dat Verkaik pas maait als de kuikens van de weidevogels kunnen vliegen. Een mengsel van vaste mest met stro trekt insecten aan en het stro is tegelijkertijd nestmateriaal voor de vogels.

 
weidevogelAl met al trekken deze maatregelen grote aantallen weidevogels. Er broeden jaarlijks ongeveer 50 paartjes, die een groot deel van hun jongen ook succesvol grootbrengen. Weidevogels werken samen bij het verjagen van roofvogels en door de grote aantallen zijn zij hier erg goed in.
De Weidevogel Wellness is een samenwerking tussen de Agrarische Natuurvereniging Lopikerwaard, Streekfonds Utrechtse Waarden en betrokken bewoners uit de omgeving.

Zie voor meer informatie de websites van Het Beloken Land en Streekfonds Utrechtse Waarden.

 

 

Video's
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten:
Inschrijven
Volg ons via social media en neem deel aan de discussie:
Wij worden gesteund door: Nationale Postcode Loterij en de Natuur en Milieufederatie Utrecht Utrecht
Wij hebben: CBF ANBI