Natuur en Milieufederatie Utrecht | NMU Samen voor een mooi en duurzaam Utrecht
Menu
Hartstocht

Hartstocht

Biologische stadsboerderij Hartstocht
Stadsboerderij Oost-Gein is een melkveehouderijbedrijf met dubbeldoelkoeien (geschikt voor goede melk en mooi vlees), waar het oudhollandse Groninger Blaarkopras voor het merendeel de veestapel vertegenwoordigt. De biologische stadsboerderij Hartstocht is de basis van het bedrijf.

Balans met de natuur
Het uitgangspunt van dit bedrijf is boeren in balans met de natuur. Dit zie je terug in hun duurzame manier van produceren. De koeien krijgen biologisch voer, kunstmest en bestrijdingsmiddelen worden niet gebruikt en het welzijn van de dieren staat voorop. Mest van de dieren wordt op het eigen land gebruikt. En hun laatste duurzame innovatie is het installeren van een zogenaamde biomeiler. Op die manier kun je energie opwekken uit compost en houtsnippers.

Zelfvoorzienend
Er wordt gestreefd naar een zelfvoorzienend biologisch bedrijf, waarbij er geprobeerd wordt de input van producten te minimaliseren, zodat een soort kringloop binnen het bedrijf gerealiseerd wordt.

Volgende stap
Een volgende stap binnen het bedrijf is om de stallen zodanig aan te passen dat de pasgeboren kalveren langer bij hun moeder kunnen zogen en de dieren meer bewegingsruimte krijgen zodat ze hun natuurlijk gedrag beter kunnen uiten.

Natuurbeheer
De eigen runderen, varkens, en eventueel schapen worden ingezet om natuurterreinen te begrazen voor een evenwichtigere natuur. Het bedrijf doet aan weidevogelbescherming en slootkant beheer. Voor de weidevogels (kievit, tureluur, scholekster, grutto) is er een vrijwilliger, die de nesten van deze vogels zoekt. Hij markeert de nesten met een stok en zodra de koeien het land ingaan, zorgt hij voor nestbeschermers, zodat de nesten niet vertrapt worden. Voor het slootkant beheer worden de slootkanten expliciet niet bemest, waardoor de oude, bloeirijke slootkanten met zomprus, moeraswalstro, pinksterbloemen, vergeetmijniet weer teruggekomen zijn.

Biologisch streekvlees
In de boerderijwinkel wordt biologische streekvlees van de eigen koeien verkocht. Doordat de koeien 8 maanden buiten lopen, bevat het melk en het vlees veel meer omega 3 en meer vrij vetzuren dan bij koeien die veel minder buiten zijn. Dit zorgt voor veel lekkerder vlees.

Zonne-energie
De zuidzijde van de stal is bedekt met zonnepanelen. Op zonnige dagen produceren ze meer dan nodig is. Boer Hans ziet zijn weiland als één groot zonnepaneel. “Het gras vangt zonlicht op om te kunnen groeien. De koeien eten het gras en dat geeft hen energie. Als biologische boer wil ik graag optimaal gebruik maken van de zon. Ik laat mijn koeien daarom zoveel mogelijk verse grasklaver eten en zo min mogelijk geïmporteerd voer. Mijn koeien staan daarom van het vroege voorjaar tot diep in de herfst los in het weiland. Bovendien geven mijn koeien zo extra gezonde en lekkere melk. Dit is een mooi voorbeeld van zonne-energie!”

Meer lezen over deze bijzondere koeien? Kijk dan op de website.

Video's
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten:
Inschrijven
Volg ons via social media en neem deel aan de discussie:
Wij worden gesteund door: Nationale Postcode Loterij en de Natuur en Milieufederatie Utrecht Utrecht
Wij hebben: CBF ANBI