Natuur en Milieufederatie Utrecht | NMU Samen voor een mooi en duurzaam Utrecht
Menu
Groot Weede

Groot Weede

 

WeedeHeerlijkheid Groot Weede is een biologisch-dynamisch bedrijf dat wordt gerund door de familie Kok. Groot Weede ligt aan de rand van de Amersfoortse nieuwbouwwijk Hoogland. Op dit melkveebedrijf houden ze koeien van Oudhollandse rassen, zoals Blaarkoppen en Lakenvelders. De koeien hebben hun hoorns nog en hebben bovendien geen oormerken in het oor.

Behalve melkveehouderij is het ook een zorgboerderij, waar mensen met een verstandelijke beperking kunnen werken. Bovendien is er een winkel met biologische producten en de familie Kok geeft educatieve rondleidingen, waaronder voor schoolklassen.

Documentaire

De familie Kok verzet zich sinds lange tijd tegen de stad Amersfoort die hun land wil annexeren en tegen de bureaucratie van het landbouwbeleid. Als biologisch-dynamische boeren gebruikt de familie Kok geen kunstmest en koeien krijgen geen krachtvoer. De grasmat in de weilanden is al heel oud en bevat volop bloemen en kruiden. Toen het voor boeren verplicht werd om de mest te injecteren, weigerde vader Herman om zijn oude grasmat op deze manier kapot te maken.

fruit-groot-weede

Over deze strijd maakten de documentairemakers Karin Kuiper, Huib Schoonhoven en Kees Vlaanderen de film De Kleine Oorlog van boer Kok. Voor deze documentaire wonnen zij in 2009 De Tegel, een prijs voor Nederlandse journalistiek. Deze documentaire kunt u bekijken via de website van omroep Human.

Video's
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten:
Inschrijven
Volg ons via social media en neem deel aan de discussie:
Wij worden gesteund door: Nationale Postcode Loterij en de Natuur en Milieufederatie Utrecht Utrecht
Wij hebben: CBF ANBI