Natuur en Milieufederatie Utrecht | NMU Samen voor een mooi en duurzaam Utrecht
Menu
Zuivelmakers

Zuivelmakers

HR_Groep_hoog_01_logo_C_new
Een smaakmakend familiebedrijf

Een echt familiebedrijf met zuivel in hun DNA. Zo kun je de Zuivelmakers omschrijven. De moeder van Kees Lekkerkerker maakte kaas. Sterker nog: Kees is bijna geboren in de kaastobbe. Zijn kinderen delen de passie van Kees en werken ook al jaren in het bedrijf. En wie weet nemen zijn kleinkinderen het wel over…

De Zuivelmakers – voorheen heetten we De Natuurhoeve – is opgericht in 1977. Toen begon Kees Lekkerkerker kaas te maken van eigen melk. Al snel opende hij een kaaswinkeltje in de Bilt.
Sinds begin jaren 80 worden er ambachtelijke toetjes gemaakt. Er is aardig wat gebeurd sinds de beginjaren. Wist je 9bijvoorbeeld dat ze in het Guinness Book of Records hebben gestaan met de grootste kaas ter wereld?

Oog voor dier, natuur en mens
De lekkerste zuivel maken is één, als familie – en als team – willen de Zuivelmakers hun steentje bijdragen aan een groene toekomst. Dit begint al bij de bron: de melk. De boeren vinden goede zorg voor de natuur en hun koeien belangrijk en daarom werken ze samen aan Duurzame Weidezuivel.
Benieuwd wat Duurzame Weidezuivel precies inhoudt? Bezoek dan de speciale website over dit programma en maak kennis met onze boeren.

Tevreden koeien
HR_Mariska_Kees_Logo_FCGoede melk begint bij het voer, dus goed gras van een goede bodem. Het Groene Hart met zijn vruchtbare klei- en veengrond, waar al de koeien grazen, staat bekend
om zijn kwalitatieve zuivel. Zo wordt er van oudsher ook veel lekkere boerenkaas gemaakt in deze streek.

Lekker veel buiten
Er is ook volop aandacht voor het welzijn van de koeien. Ze zijn minstens 130 dagen per jaar 8 uur per dag buiten. In de praktijk is het vaak veel langer, maar ook in hele natte jaren wordt er aan deze norm voldaan. Daarnaast wordt er voor het koewelzijn al een aantal jaren met het Koe-Kompas gewerkt.

20101004-01Voldoende leefruimte
In het Koe-Kompas staan alle zaken die belangrijk zijn voor een koe. Zo gaat het om de gezondheid van de koe en minimaal gebruik van antibiotica, maar ook om voldoende leefruimte en goed voer. Twee keer per jaar komt een speciaal opgeleide dierenarts bij de boer langs om alle thema’s van het Koe-Kompas te beoordelen. Alle boeren scoren bovengemiddeld en daar zijn ze trots op.

Omdat de boeren werken aan Duurzame Weidezuivel betalen de Zuivelmakers daar een goede prijs voor.

 

Wil je meer weten? Neem dan een kijkje op de website.

Video's
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten:
Inschrijven
Volg ons via social media en neem deel aan de discussie:
Wij worden gesteund door: Nationale Postcode Loterij en de Natuur en Milieufederatie Utrecht Utrecht
Wij hebben: CBF ANBI