Natuur en Milieufederatie Utrecht | NMU Samen voor een mooi en duurzaam Utrecht
Menu
Kersenhut

Kersenhut

kersenblossemIn de kersenboomgaard van familie Vernooy worden ruim 45 soorten kersen geteeld. De kersen zijn allemaal verschillend van smaak, kleur en hardheid. Naast kersen, worden er ook nog peren en appels geteeld. Op het erf van de boerderij bevindt zich de Landwinkel en Schenkerij met de toepasselijke naam ‘De Kersenhut’. In de Landwinkel treft u natuurlijk het eigen fruit aan, vers van de boom, maar ook vele eerlijke andere ambachtelijk bereide streekproducten uit heel Nederland.

Hoogstamboomgaarden
Kersen zijn echt een traditioneel product van de Kromme Rijnstreek. Familie Vernooy houdt nog drie echte hoogstamboomgaarden in stand als agrarisch monument. kersenDe kersen moeten dus nog echt met lange ladders worden geplukt, net zoals vroeger. Het verjagen van de vogels gebeurt ook nog op een traditionele manier, namelijk door te rammelen met blikken. Omdat dit continue moet gebeuren, wordt dit in ploegendiensten gedaan door ongeveer dertig scholieren.

Kersenmuseum
Op het erf bevindt zich ook het Kersenmuseum. Hier kunt u kennis maken met de rijke historie van de kersenteelt. Zo is de inrichting van de fruitveiling in Wijk bij Duurstede bewaard gebleven in de oorspronkelijke staat te bezichtigen.

Video's
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten:
Inschrijven
Volg ons via social media en neem deel aan de discussie:
Wij worden gesteund door: Nationale Postcode Loterij en de Natuur en Milieufederatie Utrecht Utrecht
Wij hebben: CBF ANBI