Natuur en Milieufederatie Utrecht | NMU Samen voor een mooi en duurzaam Utrecht
Menu
Duurzame landbouw

Duurzame landbouw

De NMU zet zich in vóór een agrarische sector in harmonie met zijn omgeving en tegen de negatieve impact van de landbouw op natuur, landschap en milieu.

Actieplan Duurzame Landbouw met Natuur

Landbouw en natuur weer meer met elkaar verbinden. Boeren die nauw samenwerken met groene organisaties. Die zo produceren dat onze leefomgeving er beter van wordt. Zodat er steeds meer soorten planten en dieren te zien zijn in een steeds mooier landschap. En de ondernemers een goede boterham kunnen verdienen. Die droom willen we als NMU, samen met de natuur- en landbouworganisaties in Utrecht, werkelijkheid maken met ons Actieplan Duurzame Landbouw met Natuur. Op 30 november 2017 boden we het plan aan bij Mirjam Maasdam-Hoevers, landbouwgedeputeerde bij de provincie Utrecht. Zij omarmde het actieplan als bouwsteen voor de nieuwe provinciale landbouwvisie. Samen met de provincie werken de initiatiefnemers nu concrete projecten uit.

Duurzame Boeren in het zonnetje

Binnen de campagne Duurzame Boeren zoeken we alle duurzame landbouw initiatieven in de provincie bij elkaar en zetten we ze in de schijnwerpers. Het gaat dan om koplopers onder de boeren op het gebied van bijvoorbeeld natuur- en landschap, energie of bodembeheer.

Steun voor gemeenschapslandbouw, o.a. in Soest

Een enthousiaste groep mensen uit Soest wil daar een coöperatief boerenbedrijf beginnen. De NMU gaat ze daarbij op diverse manieren ondersteunen, omdat we dit een mooie vorm van gemeenschapslandbouw vinden. Uitgangspunten van Herenboeren Soest zijn biologisch, diervriendelijk en natuurinclusief. Belangstellenden zijn van harte welkom op diverse informatieavonden.

Spotlight op Voedselbossen

Een voedselbos is een vorm van meerjarige landbouw waarin de structuur en de positieve ecologische relaties van een natuurlijk bossysteem gebruikt worden in ontwerp en beheer. Naast een overvloed aan voedsel, kruiden, specerijen, brandstof, vezels en medicijnen bieden voedselbossen een verscheidenheid aan ecologische diensten zoals langdurige CO2-opslag, een habitat voor vele insecten en dieren, terwijl het ook een prachtige plek is om in te verblijven. De NMU ondersteunt initiatieven door o.a. vrijwilligers te helpen werven en (mede) excursies te organiseren.

Inbreng in Gebiedscommissies

We zijn vooral vanuit de gebiedscommissies betrokken bij agrarische ontwikkelingen, vooral in relatie tot natuur en water (stikstof, verdroging, Ecologische Hoofdstructuur, bodemdaling). De NMU heeft verder de onderwerpen energie(productie) en klimaatadaptatie op de agenda gezet en is voorzitter van de Stuurgroep Energieneutrale Melkveehouderij.

Film duurzame boeren

Dit is een filmpje van een van de meest duurzame boeren van de Provincie Utrecht: biologisch melkveehouder Max van Tilburg uit Breukelen.

 

 

Max ZevenbergenLinkedin profiel van Max Zevenbergen
Landelijk gebied en groene ruimte
Telefoonnummer: 06 41 525 451
m.zevenbergen@nmu.nl
Video's
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten:
Inschrijven
Volg ons via social media en neem deel aan de discussie:
Wij worden gesteund door: Nationale Postcode Loterij en de Natuur en Milieufederatie Utrecht Utrecht
Wij hebben: CBF ANBI