Natuur en Milieufederatie Utrecht | NMU Samen voor een mooi en duurzaam Utrecht
Menu
Onze visie

Onze visie

De NMU staat voor een mooie en duurzame provincie Utrecht. Om klimaatverandering tegen te gaan, levert de NMU pro-actief haar bijdrage aan de energietransitie. Dat betekent dat we volop inzetten op energiebesparing en het opwekken van duurzame energie; en ook op windenergie.

Nieuwegein: wind molens energieagenda tempo visieDe plaatsing van windmolens binnen de provincie Utrecht brengt echter wel dilemma’s met zich mee. De NMU herkent zich in de complexe afweging tussen natuur, landschap en milieu; het argument dat de openheid van het landschap wordt aangetast door windmolens, onderschrijven we ten dele.

Windmolens zijn vanzelfsprekend zichtbaar, maar dat betekent niet automatisch dat ook de openheid van het hele landschap wordt aangetast. De vorm en de hoogte van windmolens maakt dat, afhankelijk van de afstand, windmolens in meer of mindere mate zullen opvallen. Afhankelijk van andere bebouwing zullen windmolens wegvallen tegen hun omgeving. Daarom pleit de NMU bijvoorbeeld ook voor de bouw van windmolenparken bij bestaande hoofdinfrastructuur.

Zie ook informatie over de impact van windmolens, en de veelgestelde vragen.

Beleid

Het Rijk maakte afspraken met provincies over op te stellen vermogen windenergie op land. De provincie Utrecht moet 65,5 MW realiseren voor 2020. Eind 2016 stond in de provincie Utrecht 25,1 MW geïnstalleerd vermogen; dat is goed voor ruim 38% van de provinciale doelstelling. De molens staan in vier gemeenten: De Ronde Venen, Lopik, Houten en Nieuwegein. Ten opzichte van 2015 is het geïnstalleerd vermogen gelijk gebleven. 6 MW in Vianen wordt in 2017 bijgebouwd.

Voor de resterende opgave van 34,5 MW liggen kansen in gemeenten Amersfoort (twee projecten), Utrecht (polder Rijnenburg), Houten en Wijk bij Duurstede (Amsterdam Rijnkanaal). Voor deze projecten zijn ruimtelijke procedures nog niet gestart.

Na 2020 zullen waarschijnlijk nieuwe afspraken gemaakt worden tussen provincies en het Rijk, over capaciteit Wind op Land.  Daarnaast wil de provincie in 2040 klimaatneutraal zijn. Dat we alle zeilen bij moeten zetten is duidelijk.

Video's
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten:
Inschrijven
Volg ons via social media en neem deel aan de discussie:
Wij worden gesteund door: Nationale Postcode Loterij en de Natuur en Milieufederatie Utrecht Utrecht
Wij hebben: CBF ANBI