Natuur en Milieufederatie Utrecht | NMU Samen voor een mooi en duurzaam Utrecht
Menu
Wat gebeurt er in de provincie?

Wat gebeurt er in de provincie?

We hebben geprobeerd een overzicht te krijgen van wat er in de provincie Utrecht allemaal gaande is op het gebied van bewonersinitiatieven en groen. Wat voor initiatieven zijn er? Welke organisatievormen? En wat zijn de trends?

lombok (1)Deze vragen waren makkelijk te beantwoorden voor het stedelijk gebied. Iets moeilijker was het om te vinger te leggen op ontwikkelingen in het landelijk gebied. We willen dan ook iedereen oproepen die hier meer zich op heeft dit met ons te delen. Het lijkt alsof daar de combinatie burgerinitiatief en natuurbeheer nog redelijk onontgonnen terrein is.

In de stad: talloze initiatieven

In het stedelijk gebied zijn er talloze initiatieven waar bewoners gezamenlijk een buurttuin beheren. Plekken in de binnenstad zoals de Bikkershof in Utrecht waar bewoners al sinds 1979 gezamenlijk een binnenterrein beheren. Maar ook in wijken zoals Kanaleneiland in Utrecht ontstaan spontaan tuinen tussen de flats. Met mooie namen zoals Ditmoest of Pompoenentuin. Initiatieven verschillen sterk in grote en aanpak. Sommige initiatieven hebben een publieksfunctie, andere zijn er vooral voor aanwonenden.

Daarnaast verzorgen bewoners een grote hoeveelheid aan boomspiegels en geveltuinen. Vooral in de steden Amersfoort en Utrecht zijn er veel zelfbeheergroepen voor kleinere stukken groen. Dit lijkt goed te werken. Het recept voor succes voor gemeenten betreft in ieder geval een open houding, vertrouwen in de expertise van bewoners en eenvoudige zelfbeheercontracten.

Beheer grotere groenvoorzieningen

Op enkele plekken nemen bewoners het beheer van grotere groenvoorzieningen over. Dit is een recente ontwikkeling. Zo worden bijvoorbeeld het Brediuspark in Woerden en het Park Oog in al in Utrecht deels beheerd door bewoners.

Meepraten en meebeslissen

Een andere trend is dat bewoners in sterkere mate willen meepraten en meebeslissen bij de ontwikkeling of herinrichting van grotere stukken groen. Hier is nog van alles in beweging. Er wordt geëxperimenteerd met nieuw samenwerkingsvormen, waarin bewoners veel bevoegdheden hebben en de gemeente een stapje terug doet. Bijvoorbeeld bij het Elisabeth Groen terrein in Amersfoort of de Oosterspoorbaan in Utrecht.

Video's
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten:
Inschrijven
Volg ons via social media en neem deel aan de discussie:
Wij worden gesteund door: Nationale Postcode Loterij en de Natuur en Milieufederatie Utrecht Utrecht
Wij hebben: CBF ANBI