Natuur en Milieufederatie Utrecht | NMU Samen voor een mooi en duurzaam Utrecht
Menu
Lijst van handige documenten

Lijst van handige documenten

Meer lezen over Groen aan de Buurt? Hier staat een lijst van handige documenten en links.

Lijst handige documenten

  • Hoe groen goed doet. Een publicatie van het IVN die een mooi overzicht geeft van de effecten van groene buurtprojecten op de sociale cohesie in de wijk.
  • Help een burgerinitiatief. Wijkmakelaar, initiatievenloketten, oproepen, prijsvragen, wijkbudget – er zijn veel verschillend instrumenten voor het omgaan met initiatieven. Welke moet je als gemeente kiezen? Deze waaier geeft een goed overzicht van de mogelijk instrumenten en ook verschillende voorbeelden.
  • Groene burgerinitiatieven en de rol van overheden. Een korte animatie gemaakt door Wageningen UR over hoe overheden en bewoner kunnen samenwerken in het natuurbeleid.
  • Regel die burgerinitiatieven. Dit rapport vertelt hoe gemeenten omgaan met het onderwerp aansprakelijkheid in relatie tot maatschappelijke initiatieven in de openbare ruimte. En er wordt ingegaan op de juridische wereld rond aansprakelijkheid, risico’s om aansprakelijk gesteld te worden, schade en verzekeren.
  • Meervoudige democratie: meer ruimte voor burgerinitiatieven in natuur – brochure door Alterra Wageningen. Deze brochure geeft inzichten, antwoorden en handvatten over hoe de representatieve democratie meer ruimte kan bieden aan burgerinitiatieven en hoe ze elkaar kunnen aanvullen. Met een focus op het natuurbeleid. Er worden ook de verschillende rollen die een overheid kan innemen belicht. Interessant zijn ook de aanbevelingen voor overheden.
Video's
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten:
Inschrijven
Volg ons via social media en neem deel aan de discussie:
Wij worden gesteund door: Nationale Postcode Loterij en de Natuur en Milieufederatie Utrecht Utrecht
Wij hebben: CBF ANBI