Natuur en Milieufederatie Utrecht | NMU Samen voor een mooi en duurzaam Utrecht
Menu
Community rond bewoners en groen

Community rond bewoners en groen

Stel: je wilt als gemeente ideeën opsporen, aan sluiten bij wat mensen bezig houdt, partners vinden. Maar hoe doe je dat? Het platform ‘Overijssel & Jij’ van de provincie Overijssel overtuigt door haar uitstraling en de visie erachter.

Community building heeft op het eerste gezicht niet direct te maken met groenonderhoud. Maar wel heel veel met bewonersinitiatieven. Stel je wilt als gemeente ideeën opsporen, aansluiten bij wat mensen bezig houdt, of partners vinden. Aan de andere kant heb je bewoners die steun zoeken voor hun initiatieven, Zou het niet zinvol zijn om deze twee vragen aan elkaar te verbinden?

Elimineer de burger

In november gaf Ferenc van Damme, communicatiestrateeg bij de provincie Overijssel, een presentatie op het symposium ‘Het landschap ben je zelf’ van Landschapsbeheer Nederland. Hij verwoordde in zijn presentatie wat iedereen al wist: We moeten op een heel andere manier gaan denken over de overheid en de burger, willen we een maatschappij waar iedereen zich betrokken voelt. Vandaar ook de prikkelende titel van zijn presentatie: ‘Elimineer de Burger!’

Door de nieuwe aanpak heeft de provincie Overijssel sinds kort het platform Jij & Overijssel, waar initiatiefnemers ideeën kunnen presenteren. Deze site overtuigt door haar uitstraling, het interactieve concept en de visie die erachter staat. De site is tegelijkertijd een marktplaats en een blog dat door heel veel mensen tegelijk geschreven wordt. En het omarmt de taal van social media.

Ideeën staan voorop

Er zitten een aantal mooi functies in deze site. Bijvoorbeeld dat je direct met de initiatiefnemers via de mail contact kunt opnemen. Het is laagdrempelig, iedereen kan vanuit thuis een profiel aanmaken en zijn ideeën publiceren. Door het format – elke deelnemer krijgt even veel ruimte en een foto beschikbaar – staan de ideeën voorop. Oproepen van culturele instituties, staan naast kleiner initiatieven en vorstellen van de provincie zelf. Tevens is het een mooi overzicht over wat er in de provincie Overijssel allemaal gaande is.

Tegelijkertijd laat dit platform ook meteen een trend zien. Je kan allen een profiel aanmaken als je een Facebook, Twitter of LinkedIn account hebt. Dit platform is dus vooral voor de mondige burger die gewend is aan sociaal media. Dit neemt niet weg dat dit een bijzondere communicatiestrategie is die de kloof tussen ‘burgers’en de overheid kleiner maakt. Het platform is een netwerk dat zich steeds verder uitbreidt en waarmee bewoners en organisaties veel mensen kunnen bereiken. Het heeft een verbindende kracht en maakt kruisbestuiving mogelijk.

Video's
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten:
Inschrijven
Volg ons via social media en neem deel aan de discussie:
Wij worden gesteund door: Nationale Postcode Loterij en de Natuur en Milieufederatie Utrecht Utrecht
Wij hebben: CBF ANBI