Natuur en Milieufederatie Utrecht | NMU Samen voor een mooi en duurzaam Utrecht
Menu
Kies voor elektrische scooter of fiets

Kies voor elektrische scooter of fiets

 

buttonnmuwebsite-subsidiebuttonnmuwebsite-thuisbezorgdbuttonnmuwebsite-juizz

 

 

In Nederland rijden ruim een miljoen scooters rond. Hoe vaak komt het wel niet
voor dat je staat te wachten in de stinkende dampen van de scooter voor je? Die stinkende dampen zijn zo vervuilend dat ze tot wel 2700 keer meer uitstoten dan een diesel bestelbus! Scooters verbruiken nog geen procent van alle brandstof. Toch zal hun aandeel in luchtvervuiling in 2020 groter zijn dan die van al het verkeer samen! Het wordt dus hoog tijd dat daar verandering in gaat komen.

Nummer één vervuiler: de tweetakt motor
De grootste vervuiler van zijn soort is de tweetakt motor. Veel snorfietsen hebben zo’n motor. Het zijn oude motors, die lang mee gaan. Hij loopt op een mengsel van benzine en smeerolie. Het verbrandingsproces verloopt langzamer waardoor de uitstoot van fijnstof en schadelijke aromatische koolwaterstoffen (zoals de kankerverwekkende stof benzeen) hoger zijn. Dat ademen wij allemaal in! De tweetakt motor: de absolute winnaar van het rijtje meest vervuilende vervoersmiddelen.

Goed nieuws! Stijging van elektrische scooters en fietsen
Steeds meer mensen en bedrijven doen de vervuilende scooter de deur uit en kiezen voor een elektrische variant of een fiets. Afgelopen zomer reden er al 31.000 elektrische scooters rond. Dat is een stijging van bijna 35% ten opzichte van januari 2014. Op dit moment beslaan deze voertuigen dus zo’n 3% van alle scooters in Nederland.

 

visualpizzakoerier

Groene bezorgdiensten
Ook Utrecht timmert aan de weg. Deze zomer waren er onder bezorgdiensten en andere bedrijven in Utrecht ongeveer 300 e-scooters in gebruik. De gemeente wil dat dit aantal eind 2015 op 500 zit. Om dit voor elkaar te krijgen is er een subsidieregeling in de provincie.

Kies voor een ‘schone’ maaltijd wanneer je eten laat thuis bezorgen! Klik hier voor de volledige lijst van ‘groene’ bezorgdiensten in de provincie Utrecht.

www.gezondoppad.nl

 

Video's
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten:
Inschrijven
Volg ons via social media en neem deel aan de discussie:
Wij worden gesteund door: Nationale Postcode Loterij en de Natuur en Milieufederatie Utrecht Utrecht
Wij hebben: CBF ANBI