Natuur en Milieufederatie Utrecht | NMU Samen voor een mooi en duurzaam Utrecht
Menu
Buurtmobiliteit

Buurtmobiliteit

Samen met je buren (deel)auto’s, elektrische fietsen en scooters gebruiken. Dat is slimmer, makkelijk en goedkoper! Je hebt toegang verschillende vervoermiddelen, op het moment dat jij dat wil. Dezelfde vrijheid, maar dan slimmer georganiseerd. Dat is goed voor je portemonnee, maar de buurt ziet er ook nog eens mooier uit!

Deelauto Roerstraat 2

Wat is Buurtmobiliteit?

Eigenlijk is het idee heel simpel: we hebben samen een groot aantal vervoermiddelen dat we met elkaar kunnen delen. De gemiddelde auto bijvoorbeeld wordt namelijk maar één uur per dag gebruikt en staat dus 23 uur stil. Onzinnig natuurlijk! Als we vaker onze auto delen, zijn er minder auto’s nodig. En soms pak je de auto, terwijl een bakfiets ook een prima oplossing zou zijn. Kortom: het kan veel slimmer, makkelijker en goedkoper. Zo reduceren we de CO2-uitstoot, gaan we bewuster leven, besparen we in onze portemonnee en leren we ook nog eens leuke mensen in onze buurt kennen.

In het project Buurtmobiliteit organiseren bewoners met elkaar hun vervoer, door gezamenlijk gebruik te maken van bijvoorbeeld elkaars auto’s, bakfietsen, e-bikes. Via deze groepen wordt het buurtbewoners zo makkelijk mogelijk gemaakt de auto van de buren te gebruiken, of juist de auto te laten staan en een keer met de elektrische bakfiets op stap te gaan.

Kijk voor meer uitleg naar dit filmpje.

Wat zijn de voordelen van autodelen?

Autodelen levert je individuele voordelen op, denk aan kostenbesparing, meer keuzevrijheid en de persoonlijke beschikking over een uitgebreid vervoersaanbod. Maar het levert ook collectieve voordelen op voor de buurt. Als er minder auto’s in de buurt staan, dan is er meer ruimte voor groen en spelen en dat maakt de buurt mooier en leefbaarder!

Op zes mei 2015 verscheen er een leuk artikel over autodelen in samenwerking met de NMU in het AD. Lees het artikel hier.

De voordelen van autodelen voor de huurder:

 • Betaalbaar: als je minder dan 10.000 km per jaar rijdt, is autodelen voordeliger dan een eigen auto
 • Goed geregeld: je hoeft je niet druk te maken om verzekeringen, onderhoud, wegenbelasting en afschrijving
 • Beschikbaarheid: je hebt de keuze uit verschillende auto’s, van groot tot klein, net wat je nodig hebt!
 • Leukere buurt: je leert je buren beter kennen, maar de straat wordt ook mooier en leefbaarder
 • Duurzaamheid: het is beter voor het milieu

De voordelen van autodelen voor de verhuurder:

 • Kostenbesparing: een auto is een duur bezit, jouw auto kan een lucratieve business worden in plaats van een kostenpost
 • Houd alles in eigen hand: je bepaalt zelf de prijs, aan wie je verhuurt en wanneer je verhuurt.
 • Goed geregeld: je auto is all-risk verzekerd, eventuele schade die iemand maakt, heeft geen invloed op je no-claim
 • Het voelt goed: je helpt mensen die bijvoorbeeld minder mobiel zijn
 • Leukere buurt: je leert je buren beter kennen, maar de straat wordt ook mooier en leefbaarder
 • Duurzaamheid: het is beter voor het milieu

Buurtmobiliteit iets voor jou?

Wil jij ook gaan delen? In de meeste steden en plaatsen staan er meerdere deelauto’s van verschillende aanbieders op loopafstand. Er zijn verschillende platforms die je kunt gebruiken om te huren of verhuren. Daar staan soms ook andere vervoermiddelen op, zoals bakfietsen.

De meest gebruikte deelplatforms zijn:

 • Greenwheels: Dit is een landelijk netwerk van milieuvriendelijke auto’s. Een auto als het jou uitkomt!
 • MyWheels: Dit is een platform waar voornamelijk particulieren hun auto’s aanbieden, je vindt er van alles! Daarnaast heeft MyWheels ook een aantal eigen auto’s, voor als de buren de auto bijvoorbeeld zelf nodig hebben. En je kunt er bijvoorbeeld een bakfiets of aanhangwagen op zetten.
 • Snappcar: Dit is een platform waar particulieren hun auto’s aanbieden.

Buurtmobiliteit iets voor jouw buurt?

Wil jij jouw buren ook enthousiast maken voor buurtmobiliteit? Via platforms als MyWheels en SnappCar kun je aparte communities aanmaken voor jouw buurt. Dan deel je met je buren en leer je elkaar ook gelijk wat beter kennen. Om je buren enthousiast te maken en een community op te zetten, kun je bijvoorbeeld onderstaande stappen doorlopen. Daarbij kun je ook gebruik maken van de toolkit hieronder.

 1. Probeer bijvoorbeeld op straat of op het schoolplein alvast wat mensen enthousiast te maken die jou kunnen helpen.
 2. Probeer aan te sluiten bij bestaande structuren of groepen in de wijk, zoals een lokale energiecoöperatie, bewonersoverleg, of duurzame club. Die hebben al veel leden en een groot bereik in de buurt.
 3. Zet samen met hen een enquête uit om behoefte te peilen in de buurt (maak daarbij bijvoorbeeld gebruik van de enquête uit de toolkit).
 4. Organiseer een bewonersavond om meer uitleg te geven over autodelen, de resultaten van de enquête te bespreken, je buren enthousiast te maken en de eerste deelnemers te werven (maak daarbij bijvoorbeeld gebruik van de presentatie uit de toolkit).
 5. Maak afspraken met een autodeelplatform om jullie community op te richten.
 6. Maak zo veel mogelijk gebruik van wijkfeesten en andere lokale evenementen, of organiseer zelf iets, om zo veel mogelijk leden te werven en bekendheid te krijgen.

Maak gebruik van de toolkit

De NMU heeft een toolkit ontwikkeld, zodat buurten ook zelf aan de slag kunnen gaan met buurtmobiliteit. Hieronder vind je ons huidige aanbod in de toolkit. Iedereen mag dit materiaal gebruiken!

Meer informatie

Over het delen van vervoermiddelen is ook veel informatie te vinden op onderstaande websites:

Contact

Vragen? Of wil je meer communicatiemateriaal? Neem contact op met Jeannine van Bree en stuur een e-mail.

Jeannine van BreeLinkedin profiel van Jeannine van Bree
Duurzame mobiliteit | Groen-blauwe stad
Telefoonnummer: 06 41 525 475
j.van.bree@nmu.nl
Video's
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten:
Inschrijven
Volg ons via social media en neem deel aan de discussie:
Wij worden gesteund door: Nationale Postcode Loterij en de Natuur en Milieufederatie Utrecht Utrecht
Wij hebben: CBF ANBI