Natuur en Milieufederatie Utrecht | NMU Samen voor een mooi en duurzaam Utrecht
Menu
Gezonde mobiliteit

Gezonde mobiliteit

De NMU maakt zich hard vóór alternatieve vormen van schone, zuinige en stille bereikbaarheid en tegen de grote milieu- en gezondheidsschade die verkeer veroorzaakt. In 2014 zijn we de campagne Gezond op Pad gestart. In deze meerjarencampagne richten we ons op mensen die voor korte ritten de auto of benzinescooter gebruiken. Nu is zo’n 60% van alle autoritten onder de 10 km. Een afstand die makkelijk op de fiets kan. Beter voor de fitheid, gezondheid, beter voor de portemonnee en beter voor de luchtkwaliteit (dus gezondheid van alle Utrechters).

 
Natuur en Milieufederatie Utrecht gaat fietsers belonen die vaak de fiets pakken. Zo delen wij bonnen uit waarmee fietsers korting kunnen krijgen bij verschillende bedrijven. 
Fieters kunnen met hun kortingsflyers onder meer terecht bij filmhuis ’t Hoogt, IloveSushi, restaurant Se7en en Dille en Kamille. De kortingen lopen uiteen van tien euro korting op nieuwe banden tot tien procent korting op sushi.  Ook hebben honderden grote bedrijven in de provincie Utrecht een brief gehad. Wij roepen daarin op om het fietsen actief te gaan stimuleren.

LekkerLopenFijnFietsen

Afgelopen jaar hebben we in de campagne met het project LekkerLopenFijnFietsen leerlingen en ouders gestimuleerd om vaker te fietsen of te lopen naar school. En de NMU heeft afgelopen jaar het autodelen in de Provincie onder de aandacht gebracht. In 2016 richtten we ons op de grootste vervuilers: de scooter.

Natuur en Milieu Federatie promoot gezonde bezorgdiensten

button 1 300 x 300De meeste pizza’s, döner, taco’s Indiase- en Thaise maaltijden worden nog met benzinescooters bezorgd. Scooters stoten grote hoeveelheden fijnstof uit en zijn zelfs tot 2700 keer vervuilender dan een oude dieselbestelbus! Voor een betere luchtkwaliteit (en een betere gezondheid van duizenden Utrechters en fietsers) kun je beter je maaltijd door een schone en groene bezorgservice laten bezorgen. De NMU heeft ze op een rij gezet. Klik hier voor de totale lijst van schone bezorgdiensten.

Voor hetzelfde geld bestel je een schone maaltijd!

Gelukkig zijn er in de provincie Utrecht genoeg ‘schone’ bezorgdiensten waar je een pizza, taco of sandwich zonder extra fijnstof kunt bestellen.

Kijk op www.gezondoppad.nl voor meer informatie.

Deze campagne wordt mede mogelijk gemaakt door Thuisbezorgd en Juizz.

Gezonde mobiliteit

De NMU is op gebied van duurzame mobiliteit ook nauw betrokken bij de snelwegprojecten in de provincie Utrecht, de Ring Utrecht voorop. Daarbij ondersteunen we bewonersgroepen die ageren tegen de overlast en behartigen we de belangen van omwonenden en andere duurzaamheidsaspecten. We brengen alternatieven in en denken mee over inpassing voor leefomgeving en natuur. Bij de start van deze projecten heeft de NMU het alternatief De Kracht van Utrecht mede ontwikkeld.
We denken mee over de belangrijkste mobiliteitsplannen in de provincie en inspireren bestuurders, bedrijven en burgers oude mobiliteitsgewoontes los te laten en over te stappen op nieuwe, duurzame mobiliteit.

Ook heeft de NMU het concept Buurtmobiliteit ontwikkeld, om mensen te verleiden over te stappen op het delen van vervoermiddelen.”

 

Video's
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten:
Inschrijven
Volg ons via social media en neem deel aan de discussie:
Wij worden gesteund door: Nationale Postcode Loterij en de Natuur en Milieufederatie Utrecht Utrecht
Wij hebben: CBF ANBI