Natuur en Milieufederatie Utrecht | NMU Samen voor een mooi en duurzaam Utrecht
Menu
Educatie

Educatie

NMU ondersteunt educatie rond circulaire economie. Hierbij werken we samen met regionale partners zoals IVN Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid en Utrecht Natuurlijk, maar ook lokale partijen zoals ’t Warenhuisje

Xplore your World

Dit project is een vervolg op het project EnergyXplore, dat binnen het eerste Duurzaam Door programma van 2013-2016 werd uitgevoerd door het Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid (IVN). Scholieren uit het middelbaar technasium onderwijs uit de regio, adviseerden tijdens dit project forensisch zorgspecialisten over verduurzaming van de Van der Hoevenkliniek te Utrecht.

Met Xplore Your World is in 2016 de opgebouwde samenwerking met de technasia scholen door IVN weer aangetrokken. Nu om advies uit te brengen aan Vitens en Eneco op het thema circulaire economie. Deze organisaties legden een actuele vraag op water- en energiegebied neer bij de scholieren. Zij gingen vervolgens aan het werk door o.a. een excursie bij Eneco of Vitens en expertmeetings. Daarna volgde een periode van ontwikkeling en onderzoek in het WaterXplorelab en het EnergyXplorelab.

De negen beste adviezen werden op 25 januari 2017 gepresenteerd aan de opdrachtgevers. Eneco en Vitens gaven een award aan de groep met het beste advies op het vlak van water en energie. De ‘water’ winnaar bedacht een campagne met game die bewoners bewust maakt van hun eigen invloed op drinkwater. De eervolle vermelding ging naar de groep die met een werkend prototype een siliconen doucheputje presenteerde, dat verkleurt zodra er schadelijke stoffen langsgaan. Eneco besloot met het idee van de ‘energie’ winnaar, een systeem van restwarmte-opslag tussen woonhuizen, intern aan de slag te gaan in samenwerking met de junior adviseurs!

Lees het verslag van de eindbijeenkomst

Project 7DagenCirculair

7dagencirculair educatieDit educatieve  programma startte op 13 maart 2017 op katholieke basisschool Wijzer aan de Vecht in Utrecht. Leerlingen worden 7 dagen uitgedaagd om na te denken over een circulaire economie, door een interactief lesprogramma. Het programma wordt uitgevoerd door ’t Warenhuisje, aangestuurd door Cirkelstad en ondersteund door Duurzaam Door. Wil je het programma volgen via sociale media: dat kan op Instagram, Facebook en Twitter (@7DagenCirculair).

Video's
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten:
Inschrijven
Volg ons via social media en neem deel aan de discussie:
Wij worden gesteund door: Nationale Postcode Loterij en de Natuur en Milieufederatie Utrecht Utrecht
Wij hebben: CBF ANBI