Natuur en Milieufederatie Utrecht | NMU Samen voor een mooi en duurzaam Utrecht
Menu
Bouw & demontage

Bouw & demontage

Eneco energy campus

Op de Eneco EnergyCampus in Utrecht zoekt Eneco samen met partners en energiegebruikers naar duurzame energieoplossingen die slimmer wonen, werken en leven mogelijk maakt. Dit wil men doen op het (af)gesloten terrein van de energiecentrale op Lage Weide te herontwikkelen tot een open campus: de Eneco EnergyCampus.

Eneco Energy CampusEen plek waar  studenten, bedrijven (start-ups, scale-ups en grown-ups), kennisinstellingen en inwoners uit de stad samen nieuwe oplossingen kunnen bedenken, testen en maken. De EnergyCampus vormt zo een living lab voor de stad. Op de Eneco EnergyCampus vinden al regelmatig events plaats, ook off-campus zijn we in actie.

De NMU is als organisatie direct betrokken bij de eerste initiatieven die de op de Eneco energy campus zijn gehouden. Op 10 oktober 2016 was de NMU aanwezig bij de eerste bijeenkomst, zie deze plek voor het verslag.

Community of Practise (CoP) Circulair bouwen

Circulair Bouwen is simpel gezegd: bouwen op de LEGO-manier. Vanaf het begin denk je na over hoe je onderdelen van een gebouw in elkaar schuift, zodat je ze aan het einde van de rit weer uit elkaar kunt halen. Op deze manier kunnen grondstoffen worden hergebruikt of terug gegeven aan de natuur en gaan dus niet naar de afvalstortplaats (‘lineair’). Dat klinkt allemaal heel logisch, maar de praktijk is weerbarstig, vol dilemma’s en nieuwe vragen.

(ver)bouwenIn de regio ziet de de Alliantie Cirkelregio Utrecht, waarvan de NMU lid is, de bouwsector als belangrijke speler in de transitie naar een circulaire economie.

In 2016 en 2017 zijn Communities of Practice (CoPs) Circulair (ver)bouwen uitgevoerd, de uitkomsten van de eerste CoP zijn in een E-book opgenomen. Deze kan via de website van MVO Nederland gedownload worden.

Een Community of Practice (CoP) is een groep van mensen die een belang, een vraagstuk of een passie voor een bepaald onderwerp delen (in dit geval circulaire bouw) en die kennis en expertise op dit gebied verdiepen door met elkaar in gesprek te gaan en afspraken te maken voor de toekomst.

Tim Bulters
Circulaire Economie
Telefoonnummer: 06 41 52 57 92
t.bulters@nmu.nl
Video's
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten:
Inschrijven
Volg ons via social media en neem deel aan de discussie:
Wij worden gesteund door: Nationale Postcode Loterij en de Natuur en Milieufederatie Utrecht Utrecht
Wij hebben: CBF ANBI