Wat is circulaire samenleving precies? En wat doet de NMU daaraan? Josja legt het uit!


Zoeken
De NMU zet zich in voor een echte circulaire samenleving. Hierin bestaat geen afval meer en wordt elk product of elke grondstof weer opnieuw gebruikt in kringlopen.
We leven als Utrechters in een lineaire economie: we kopen, gebruiken en als we klaar zijn met een product gooien we het weg als afval. In een circulaire samenleving bestaat geen afval meer. Kringlopen worden gesloten en partijen zorgen ervoor dat ze zo goed mogelijk hun activiteiten en logistiek op elkaar afstemmen. De NMU richt zich op een circulaire beweging van onderop.
Wat is circulaire samenleving precies? En wat doet de NMU daaraan? Josja legt het uit!
De NMU probeert ervoor te zorgen dat de provincie Utrecht een circulaire topregio wordt. Dat doen we op een aantal manieren:
Een belangrijk onderdeel van de circulaire economie is onze afhankelijkheid van fossiele grondstoffen. Deze fossiele grondstoffen raken uiteraard op. Een alternatief is het gebruik van hernieuwbare, biobased grondstoffen. Om een biobased, circulaire samenleving op gang te brengen leggen wij verbindingen tussen bewoners, ondernemers en de overheid. Op deze manier proberen we ketens te sluiten en anderen te inspireren hetzelfde te doen. Zo hebben wij een uitgebreid netwerk van koplopers, die wij ondersteunen in het leveren van hun bijdrage aan de transitie naar een circulaire samenleving.
Lees de brochure ‘Circulaire economie: volop kansen in de regio!‘ van De Natuur en Milieufederaties!