Gezonde mobiliteit voor bewoners

Bewoners

De auto biedt vrijheid en comfort, maar heeft ook een prijskaartje: maandelijkse kosten, CO2 uitstoot, luchtvervuiling en ruimtegebrek op straat. Gelukkig zien steeds meer mensen de voordelen van gezonde mobiliteit en ruilen ze de auto in voor de fiets, het OV of elektrische deelauto’s. Dit vermindert de behoefte aan parkeerplaatsen en creëert ruimte voor groen, speeltoestellen of fietsen. Kiezen voor gezonde mobiliteit is ook goed voor je gezondheid. Onderzoek toont aan dat fietsers gelukkiger zijn door beweging en frisse lucht. Als bewoner van de provincie Utrecht is er dus genoeg reden om te kiezen voor gezonde mobiliteit. Maar hoe doe je dat?

Pak vaker de fiets

  • Wist je dat maar een kwart van de Nederlanders met de fiets naar het werk gaat? Terwijl meer dan de helft van de werknemers binnen 15 km van het werk woont. Een ideale afstand voor de fiets, en zeker voor de e-bike. En je kunt nog verdienen aan het fietsen naar je werk ook!  
    Werknemers hebben recht op allerlei financiële tegemoetkomingen. Kan jij bijvoorbeeld je fietskilometers al declareren? Of een e-bike leasen of laten vergoeden door je werkgever? Zo niet, deel dan vooral deze Fietswijzer van Natuur & Milieu met je baas! Dit biedt je werkgever handvaten voor een goed fietsbeleid. Of bespreek de mogelijkheden van een leasefiets: dan heb je geen omkijken meer naar onderhoud en reparaties. Zelf op zoek naar een overzichtelijk lijstje van alle opties voor fietsen met fiscaal voordeel? Die vind je hier bij de Fietersbond 
  • De provincie Utrecht beloont fietsen via de app Ik Fiets, waarbij je voor elke gefietste kilometer een punt krijgt die je kunt inwisselen voor leuke aanbiedingen of aan goede doelen kunt doneren. Zo krijg je bijvoorbeeld een gratis tweede kopje koffie bij lokale horeca, of doneer jij je punten aan de Voedselbank.
  • Breng je kids op de fiets naar school! In Nederland wordt één op de drie basisschoolkinderen met de auto naar school gebracht. En dat terwijl 97% van de leerlingen op fietsafstand (2 km) woont. Dat kan makkelijk met de fiets, wel zo gezellig én gezond. 
  • Op zoek naar de weg met de minste verkeerslichten en verkeersdrukte? Of heeft het geijzeld en wil je zien waar gestrooid is? Vind de beste route voor jou met de Fietsrouteplanner van de Fietsersbond. 

Reis met het openbaar vervoer

De trein of bus is het perfecte vervoer voor afstanden tussen steden. Bij langere afstanden kun je heerlijk je laptop uitklappen en nog even wat mails wegwerken. Of je zet je favoriete muziek aan en droom lekker even weg. Met een NS Zonetaxi reis je ook comfortabel van deur-tot-deur. 

Kies voor een elektrische of deelauto

Is het openbaar vervoer geen handige optie voor de plek waar je heen moet? Probeer dan een deelauto. Het is gebruiksvriendelijk en je betaalt vaak per uur of kilometer. Op deze kaart vind je alle aanbieders en bijbehorende kosten in jouw buurt. Toch behoefte aan een eigen auto? Probeer dan, als dit financieel mogelijk is, over te stappen op een elektrische auto. Elektrisch vervoer heeft een veel kleinere CO2-afdruk en draagt niet bij aan luchtvervuiling.

Gezonde mobiliteit in je buurt

Als je samen met mensen in je buurt kiest voor gezonde mobiliteit, krijg je ineens veel nieuwe ruimte in je wijk. Volgens onderzoek zorgt één deelauto in de buurt gemiddeld voor 11 auto’s minder op straat. Zo komen er parkeerplaatsen vrij, en die ruimte kan je voor iets anders gebruiken. Stel je voor, een autoluwe straat met ruimte voor groen en een ontmoetingsplek voor mensen… Om dit een realiteit te maken, kun je verschillende dingen doen: 

  • Heb je buren die ook maar af en toe de auto gebruiken? Bespreek de mogelijkheid om samen een auto te delen! Dit scheelt in kosten en geeft meer ruimte op straat. Maak wel goede afspraken over gebruik, verdeling van kosten en de verzekering. Lees meer bij de Vereniging voor Gedeeld Autogebruik. Benieuwd of een deelauto met buurtgenoten iets voor jou is? Milieu Centraal geeft je tips! 
  • Hebben jullie in je buurt gekozen voor deelauto’s of überhaupt weinig auto’s op straat en wil je graag meer groen of andere voorzieningen? De gemeente Utrecht heeft hiervoor de 2%-regeling ingesteld, waarbij je 2% van de parkeerplekken mag vervangen door groen of speeltoestellen om de leefbaarheid te vergroten. Hier vind je meer informatie.  
  • Stel je voor: geen auto’s op straat, maar gras, tafels en glijbanen. De gemeente Utrecht maakt het mogelijk om, bijvoorbeeld tijdens de zomervakantie, van jouw straat een zogenaamde leefstraat te maken. Meer informatie vind je hier. 

Hebben jullie hulp nodig? De NMU ondersteunt wijk- en buurtbewoners graag als ze een gezamenlijk project op willen zetten.

De mogelijkheden in je gemeente

Wil je dat je gemeente meer doet voor gezonde mobiliteit, zoals elektrische deelauto’s in je buurt, laadpalen of veiliger fietspaden? De NMU helpt je graag op weg, met onze kennis en ons netwerk. Neem contact op voor meer informatie!

Lees meer over Gezonde Mobiliteit voor:

Vragen of interesse? Neem contact met ons op!

Profiel Jeannine van Bree

Jeannine van Bree

Projectleider gezonde leefomgeving – citizen science

06 41 525 475 E-mail LinkedIn