Gezonde mobiliteit voor bewoners

Zorg voor meer groen en ruimte in jouw buurt 

In de stad nemen auto’s meer dan de helft van de ruimte op straat in beslag. Daarnaast is autoverkeer één van de belangrijkste oorzaken van luchtvervuiling in veel gemeenten. Maar corona heeft ons geleerd dat het anders kan. Veel mensen willen nu vaker thuiswerken. En ook vóór de pandemie koos een groeiende groep mensen al vaker voor gezonde mobiliteit: met de fiets, het OV of een elektrische deelauto.  

Als meer mensen in jouw buurt kiezen voor gezonde mobiliteit, zijn er ook minder parkeerplaatsen nodig voor auto’s. Dat geeft ruimte voor groen, fietsklemmen, overdekte fietsenstallingen of speeltoestellen.   

Wil jij dat ook?

 • Kijk hieronder snel wat je zelf kunt doen om anders te reizen, met de fiets, het openbaar vervoer (OV) of een deelauto!
 • Bekijk hier wat je bedrijf kan doen aan gezonde mobiliteit.  
 • Kom samen met je buurt in actie, de NMU helpt je graag: neem contact met ons op (zie onderaan deze pagina) en je hebt de eerste stap al gezet!
 • Vraag je gemeente om meer te doen voor gezonde mobiliteit: meer ruimte en groen in jouw buurt.

Dit kun je zelf

De auto biedt weliswaar veel vrijheid en comfort, maar er zit ook een prijskaartje aan: niet alleen in maandelijkse kosten, maar ook in uitstoot en ruimte op straat. Met de fiets vallen al deze ‘kosten’ weg, en het levert je nog wat op ook. Wetenschappers ontdekten dat fietsers minder gestrest zijn. De beweging en frisse lucht maken ons vrolijk!  

Pak vaker de fiets

 • Wist je dat maar een kwart van de Nederlanders met de fiets naar het werk gaat? Terwijl meer dan de helft van de werknemers binnen 15 km van het werk woont. Een ideale afstand voor de fiets, en zeker voor de e-bike. En je kunt nog verdienen aan het fietsen naar je werk ook!  
  Werknemers hebben recht op allerlei financiële tegemoetkomingen. Kan jij bijvoorbeeld je fietskilometers al declareren? Of een e-bike leasen of deels laten vergoeden door je werkgever? Zo niet, deel dan vooral deze Fietswijzer van Natuur & Milieu met je baas! Hiermee krijg je inzicht in de voordelen van fietsen en het biedt handvaten voor een goed fietsbeleid. Zelf op zoek naar een overzichtelijk lijstje van alle opties? Die vind je hier bij de Fietersbond 
 • De provincie Utrecht beloont fietsen via de app Ik Fiets, waarbij je voor elke gefietste kilometer een punt krijgt die je kunt inwisselen voor leuke aanbiedingen. Ook kun je via Ik Fiets een week lang gratis en vrijblijvend een speed pedelec proberen. Door te fietsen kom je makkelijk aan je dagelijkse beweging, bespaar je flink wat kosten en hoef je niet meer op zoek naar een parkeerplekje. En voor afstanden onder de 5 km ben je net zo snel op de fiets als met de auto. 
 • Breng je kids op de fiets naar school! In Nederland wordt één op de drie basisschoolkinderen met de auto naar school gebracht. En dat terwijl 97% van de leerlingen op fietsafstand (2 km) woont. Dat kan makkelijk met de fiets, wel zo gezellig én gezond. 
 • Staat jouw fiets al jaren met een lekke band in de schuur? Bespreek met je werkgever de mogelijkheden van een leasefiets: dan heb je geen omkijken meer naar onderhoud en reparaties.  
 • Op zoek naar de weg met de minste verkeerslichten en verkeersdrukte? Of heeft het geijzeld en wil je zien waar gestrooid is? Vind de beste route voor jou met de Fietsrouteplanner van de Fietsersbond. 

Reis met het openbaar vervoer (OV) 

De trein of bus is het perfecte vervoer voor afstanden tussen steden. Bij langere afstanden kun je heerlijk je laptop uitklappen en nog even wat mails wegwerken. Of je zet je favoriete podcast of muziek aan en droomt lekker even weg. Met een NS Zonetaxi reis je ook comfortabel van deur-tot-deur. 

Kies voor een elektrische of deelauto

Is het openbaar vervoer geen handige optie voor de plek waar je heen moet? Probeer dan een deelauto. Het is gebruiksvriendelijk en je betaalt vaak per uur of kilometer. 
Op deze kaart vind je alle aanbieders en bijbehorende kosten in jouw buurt. Toch behoefte aan een eigen auto? Probeer dan, als dit financieel mogelijk is, over te stappen op een elektrische auto. Elektrisch vervoer heeft een veel kleinere CO2-afdruk en draagt niet bij aan luchtvervuiling. Roept elektrisch rijden nog allerlei vragen bij je op? Natuur en Milieu beantwoordt er een hoop.

Dit kan in je buurt

Als je samen met mensen in je buurt kiest voor gezonde mobiliteit, krijg je er al snel ruimte bij in de vorm van vrijkomende parkeerplaatsen. Volgens onderzoek zorgt één deelauto in de buurt gemiddeld voor 11 auto’s minder op straat. Stel je voor, een autoluwe straat met ruimte voor groen en een ontmoetingsplek voor mensen… 

Bespreek de mogelijkheden met je buren, de NMU ondersteunt jullie graag bij een gezamenlijk project: 

 • Heb je buren die ook maar af en toe de auto gebruiken? Bespreek de mogelijkheid om samen een auto te delen! Dit scheelt in kosten en geeft meer ruimte op straat. Maak wel goede afspraken over gebruik, verdeling van kosten en de verzekering. Lees meer bij de Vereniging voor Gedeeld Autogebruik. Benieuwd of een deelauto met buurtgenoten iets voor jou is? Milieu Centraal geeft je tips! 
 • Hebben jullie in je buurt gekozen voor deelauto’s of überhaupt weinig auto’s op straat en wil je graag meer groen of andere voorzieningen? De gemeente Utrecht heeft hiervoor de 2%-regeling ingesteld, waarbij je 2% van de parkeerplekken mag vervangen door groen of speeltoestellen om de leefbaarheid te vergroten. Hier vind je meer informatie.  
 • Stel je voor: geen auto’s op straat, maar gras, tafels en glijbanen. De gemeente Utrecht maakt het mogelijk om, bijvoorbeeld tijdens de zomervakantie, van jouw straat een zogenaamde leefstraat te maken. Meer informatie vind je hier. 

Dit kan in je gemeente

Wil je dat je gemeente meer doet voor gezonde mobiliteit, zoals elektrische deelauto’s in je buurt, laadpalen of veiliger fietspaden? De NMU helpt je graag op weg, met onze kennis en ons netwerk. Neem contact op (zie hieronder) en we laten snel van ons horen!

Zie ook de pagina’s over Gezonde Mobiliteit voor:

Neem contact met ons op!

Profiel Isabel Kruisheer

Isabel Kruisheer

Medewerker duurzame landbouw, natuur, mobiliteit en schone lucht 06-48 407 689 E-mail LinkedIn