Gezonde mobiliteit voor bedrijven

Gezonde mobiliteit voor het hele bedrijf 

Als corona ons één ding leerde, is het wel dat een trendbreuk mogelijk is. We werken nu meer thuis en kiezen vaker voor de fiets. Lange reistijden door files zien we ook niet meer als vanzelfsprekend. 

Nu we weten dat het kan, staan veel werkgevers ervoor open om de positieve effecten van dit nieuwe reisgedrag vast te houden. Vaker thuiswerken? Een e-bike van de baas? Dit is hét moment voor nieuwe afspraken. 

Want als werkgever kun je samen met werknemers kiezen voor gezonde mobiliteit. Gestimuleerd door het leasebeleid van het bedrijf pakken werknemers nu bijvoorbeeld de auto voor een ritje korter dan 7.5 km, terwijl veel mensen dat een ideale fietsafstand vinden. Met nieuwe afspraken over het mobiliteitsbeleid kun je dat samen veranderen. Grote kans dat jij en je werknemers allebei beter af zijn! 

Wil jij dat ook?

 • Kijk hieronder snel hoe jij met jouw bedrijf kunt zorgen voor gezonde mobiliteit, door niet te reizen, anders te reizen of schoner te reizen. 
 • Doe de demo van de mobiliteitsscan van Goed op Weg: hiermee ontvang je een analyse van het reisgedrag van al je medewerkers. Je ziet het potentieel en krijgt er een workshop of adviesgesprek bij. Dat vormt een goed vertrekpunt voor afspraken over nieuw beleid die je kunt vastleggen in contracten of afspraken met de ondernemingsraad. 
  Tip: maak met nieuwe collega’s direct afspraken voor gezonde mobiliteit, dan hebben bestaande collega’s niet het gevoel dat ze iets wordt afgenomen, terwijl je de verandering wel in gang zet. 

Niet reizen

Door corona vond iedereen noodgedwongen zijn draai als thuiswerker. Sindsdien ervaren veel mensen het als een goede afwisseling voor de kantoordagen. Flexibel werken is normaler dan ooit. Is er binnen jouw bedrijf ook animo voor meer thuiswerkdagen? Maak thuiswerken onderdeel van je bedrijfsvoering: 

 • Benieuwd of jij een thuiswerkvriendelijke werkgever bent? Doe hier de check! Voor een snel overzicht met tips voor een goed thuiswerkbeleid kijk je hier. 
 • Geef je medewerkers een thuiswerkvergoeding voor de dagen dat ze thuiswerken. Al meer dan de helft van de werkgevers doet dit. Gemiddeld is de thuiswerkvergoeding € 2 per dag. Bekijk deze en andere speerpunten voor een “integraal thuiswerk- beleid in 5 stappen” in dit gratis e-book. 
 • Check de fiscale mogelijkheden voor thuiswerken. 

Anders reizen

De auto uit – maar wat dan? En hoe doorbreek je de vanzelfsprekende keuze voor de auto onder je werknemers?  

Wij helpen je op weg: 

 • Hoe we naar ons werk reizen wordt vaak puur door gewoonte bepaald– niet omdat het per se de prettigste manier is. Doorbreek de routine met een ludieke actie! Laat je werknemers een week lang gratis een e-bike of speed pedelec uit proberen. Als dit bevalt, kun je de werknemers op verschillende manieren tegemoetkomen. Geef bijvoorbeeld een renteloze lening voor de aanschaf van een fiets die vervolgens terugverdiend kan worden door middel van de reiskostenvergoeding (tot € 0,19 per kilometer). Of geef een (tijdelijke) korting op een (elektrische) fiets. Of wat dacht je van leasefietsen
  Communiceer de actie breed onder je werknemers zodat er momentum ontstaat om over te stappen. Meer weten over waarom je als bedrijf zou pleiten voor de (elektrische) fiets? Hier lees je waarom veel bedrijven daar al voor kozen. 
 • Met de Fietswijzer van Natuur & Milieu ontwikkel je effectief fietsbeleid. En het geeft werknemers een document waarmee ze bij hun werkgever kunnen aankloppen. 
 • Wonen bepaalde werknemers te ver weg om te fietsen (meer dan 15 kilometer)? Dan kun je eenzelfde regeling treffen, maar dan met NS-business cards. Hiermee kun je niet alleen met het openbaar vervoer reizen, maar ook met deelauto’s (zoals Greenwheels of MyWheels), OV-fietsen, taxi’s en internationale treinreizen. Experimenteer een week of maand: een NS-Business Card kun je gratis aanvragen. 
 • Er is veel meer mogelijk dan een leaseauto of kilometervergoeding. Kies voor een mobiliteitsbudget waarmee werknemers elke dag zelf bepalen hoe ze naar hun werk reizen. Afhankelijk van de situatie op de weg en het spoor en de plaats van bestemming, kiezen ze de meest comfortabele manier van vervoer. Hierdoor reizen ze vaak bewuster en milieuvriendelijker.  
 • Zijn jouw medewerkers lekker competitief? Organiseer dan een toernooi binnen je bedrijf. Degene die zo min mogelijk CO2-uitstoot, wint. 

Schoner reizen

Is de auto onmisbaar voor bepaalde werknemers? Stimuleer hen om voor elektrisch te kiezen. Of maak gebruik van een deelautosysteem. 

 • Natuur en Milieu helpt je in dit document stap voor stap naar een elektrisch wagenpark.
 • Kijk hier en hier wat je (fiscaal) als werkgever kunt aanbieden. 
 • Hier vind je een overzicht van alle carpoolplaatsen in Utrecht. 
 • Zakelijk autodelen kan op verschillende manieren. Lees hier meer over de voordelen en mogelijkheden. 

Lees meer over Gezonde Mobiliteit voor:

Wil je meer weten? Neem dan contact op!

Profiel Jeannine van Bree

Jeannine van Bree

Projectleider gezonde leefomgeving – citizen science

06 41 525 475 E-mail LinkedIn