Stappenplan voor professionals

Stappenplan voor bedrijven

Niet alleen woonhuizen kunnen een duurzaam dak krijgen: het kan ook bij bedrijfspanden. Vaak hebben die een stevigere dakconstructie, waardoor ze sneller geschikt zijn voor een intensief (beloopbaar) duurzaam dak.

Is het dak geschikt?

Of het dak geschikt is voor verduurzaming hangt vooral af van de belasting die het dak aankan, ofwel de draagkracht van het dak.

Grotere panden hebben vaak een steviger dakconstructie dan woonhuizen. Hierdoor is het dak sneller geschikt voor een intensief groen dak, daktuin, waterbergend dak, een combinatie van groen en zonnepanelen, of een combinatie van dit alles.

Het groene dak van hotel Mitland in Utrecht
Het groene dak van hotel Mitland in Utrecht

Bepalende factoren

De volgende zaken zijn belangrijk om over na te denken:

  1. Gewicht van de planten: Wil je een simpel sedumdak of een daktuin? De belasting kan variëren van 30 kg/m2 tot 900 kg/m2
  2. Gewicht van de zonnepanelen
  3. Windbelasting: het groene dak moet natuurlijk niet wegwaaien!
  4. Sneeuwbelasting: dit wijzigt in principe niet of nauwelijks met de aanleg van een daktuin, maar het groene dak is natuurlijk wel extra belasting op het totaal.
  5. Regenwaterbelasting; De belasting door regenwater op een dak is afhankelijk van de dakopstand, de plek van noodafvoeren, de breedte van deze overlaten, het dakafschot en de stijfheid van het dak. De constructeur en uitvoerders kunnen je informeren over de gevolgen voor jouw dak.
  6. Belasting voor mensen: voor daken die niet actief gebruikt worden wordt gerekend met een beperkte belasting door personen (circa 100 kg/m2 over 10 m2). Bij daken die ontworpen zijn om te belopen en gebruiken, wordt gerekend met een veel grotere belasting door personen (circa 250 kg/m2).
  7. Andere zaken: is er voldoende zon? Wat vinden de buren ervan? Is het veilig om het dak aan te leggen en te onderhouden? Is het dak waterdicht?

Tijdelijk gratis constructieberekening en quickscan

Bedrijven,zorginstellingen, scholen, sportclubs, musea, theaters en VVE’s die serieus willen uitzoeken wat de mogelijkheden zijn, en hiervoor ook al budget hebben gereserveerd, komen tijdelijk in aanmerking voor een gratis constructieberekening en quickscan voor bedrijven en dezelfde aanbieding voor bedrijventerreinen.

Wat kan er?

Er is een heel scala van mogelijkheden aan duurzame daken. Voor groen / blauwe daken heeft Sempergreen dat op een rijtje gezet. De mogelijkheden zijn onder te verdelen in extensieve en intensieve daken. De verschillen rusten op de dikte van de lagen, het gewicht en het benodigde onderhoud.

Groen

Sedumdak

Een extensief groen dak bestaat veelal uit mos en vetplantjes (sedum). Het is geschikt voor bijna alle daken, mits je genoeg draagkracht hebt. Een extensief dak heeft vaak weinig onderhoud nodig (één of twee keer per jaar bemesten, en bij periodes droogte langer dan vier weken, eventueel water geven). Sedum – een vetplantje – is bij uitstek geschikt voor gebruik op groendaken, omdat het zelf regenwater kan vasthouden en kan gebruiken tijdens drogere perioden.

Extensieve groene daken hebben een dunne opbouwlaag tussen de 40 – 170 mm met een gewicht tussen de 30 – 220 kg/m2. Een sedumdak houdt tot wel 50-60% van het regenwater vast.

Het is goed mogelijk om zelf een sedumdak aan te leggen met sedummatten of sedumtrays. Een tray is een soort

Grasdak

klant en klaar bakje begroeid met sedum en kan rechtstreeks op het dak geplaatst worden. Soms ook wel cassettes genoemd. Sedummatten moeten altijd in combinatie met beschermdoek (in geval van bitumen ook met wortelwerende doek), drainagelaag, filterlaag en substraat worden aangelegd. Een substraat is een kunstmatige voedingslagen waar de planten uit kunnen putten. De dikte van een substraat varieert, afhankelijk van het soort groen dak, van 2 tot 50 cm. Let bij beide wel goed op de hellingshoek van je dak! Dit maar een max. aantal graden zijn. Bij losse lagen 0 – 5° en bij sedumtrays 0 – 25°.  

Maar je kunt het dak ook intensiever beplanten, bijvoorbeeld met gras, kruiden en/of waardplanten. Dit zorgt ook voor meer waterberging. Zie ook Blauw.

Geel

Groen zonnedak

De integratie van zonnepanelen op een groen dak biedt extra voordelen! Een groen dak houdt de temperatuur laag waardoor het rendement van zonnepanelen hoger wordt. Zonnepanelen hebben namelijk het hoogste rendement bij een omgevingstemperatuur onder de 25 °C. Een bijkomend voordeel is dat andere plantensoorten zich zullen vestigen op de schaduwrijke plekken achter de panelen, dan op de plekken waarop de zon schijnt. Hierdoor ontstaat er een grotere biodiversiteit.

Sedum kan ook onder of langs zonnepanelen gelegd worden. Zo haal je het maximale uit je dak en ben je extra milieuvriendelijk bezig. Het verkoelende effect van de sedumplantjes geeft een hoger rendement op je zonnepanelen (tot 15%), omdat panelen het best werken met een lagere omgevingstemperatuur. Dit geeft wel extra gewicht op je dak, dus overleg goed met je constructeur over de aanleg.

Een juiste aanleg van de combinatie is daarbij erg belangrijk. Zorg ervoor dat zonlicht het sedum kan bereiken en een zonnepaneel niet te dicht tegen het dak aanligt, maar bij een plat dak dus een schuine hoek heeft. Denk ook aan een goede drainagelaag om de waterhuishouding te regelen. Daarbij moet je ervoor zorgen dat de onderste rij cellen van de zonnepanelen boven de sedumplantjes uitkomen. Er bestaan frames die speciaal voor de combinatie van groene n geel gemaakt zijn.

Heb je al zonnepanelen en wil je een groen dak? Sedummatten kun je goed op maat snijden en om het zonnepaneel aanleggen. Vervolgens kun je grind gebruiken om het groen op te sluiten.

Heb je een leeg dak en wil je de mogelijkheden verkennen? Verken dan eerst waar en hoeveel zonnepanelen je op je dak wilt plaatsen. Vervolgens kijk je hoe je dit kunt combineren met een groen dak.

Lage platte daken, zoals de uitbouw of schuur zijn bij uitstek geschikt voor een groen dak, ook omdat deze soms te klein zijn voor zonnepanelen. Deze daken liggen volop in het zicht, zodat je kunt genieten van de bijen en vlinders die gebruik maken van jouw groene dak.

Gelukkig zijn er steeds meer partijen die deze combinatie aanbieden. Wel zo makkelijk! Vraag goed na over de verschillende mogelijkheden passend bij jouw situatie.

Rood

Kantoortuindak

Een rood dak betekent dat je een leeflaag toevoegt. Een rood dak is toegankelijk voor mensen, ten behoeve van recreatie, sport, horeca of bijvoorbeeld om kruiden en/of groenten te telen.

Een daktuin is het meest intensieve groene dak waar je alles vindt wat je in ‘gewone’ tuinen ook aantreft: planten, bomen, paden en zelfs terrassen. Een intensief groen dak kan een zware belasting voor het onderliggende gebouw zijn; een aangepaste en een dragende dakstructuur zijn dan ook noodzakelijk. Bij een daktuin moet je ook rekening houden met de belasting van personen. Je voegt eigenlijk een extra woonlaag toe, dus je moet ook een vergunning aanvragen. Professionele aanleg is noodzakelijk.

Een intensief groen dak vraagt hetzelfde onderhoud als een reguliere tuin, zoals water geven, snoeien, bemesten en onkruid wieden. Intensieve groene daken hebben een opbouwlaag tussen de 150 en 1.500 mm en wegen tussen de 300 en1.500 kg/m2.

 

Polderdak

 

 

 

 

 

Wat kost het?

Zie hiervoor de pagina Veelgestelde vragen.

Wie kun je erbij betrekken?

Voordat je het project start is het goed om buurtbewoners erbij te betrekken. Wat vinden zij ervan? Willen ze ook een duurzaam dak? Hoe kun je samenwerken?

Buurtbewoners

Samenwerken heeft verschillende voordelen: je kunt overleggen en offertes vergelijken, er zijn mogelijk kostenvoordelen omdat je bij gemeente vaak een verzamelaanvraag kunt doen, of korting kunt krijgen bij de aanbieder, je kunt elkaar helpen bij de aanleg, en als bonus fleurt niet alleen je eigen dak maar de hele straat er van op, wat weer goed is voor de lokale biodiversiteit. Heb je concrete plannen en vind je het lastig om je buurtbewoners te betrekken? Neem dan contact met ons op, dan kijken wij hoe we je kunnen helpen!

Met je VvE

Als je een groen dak wilt aanleggen op een dak met verschillende eigenaren, dan is betrokkenheid en een goed proces noodzakelijk. Mede eigenaren moeten geïnformeerd worden over de mogelijkheden voordat er op basis van de keuzes en plan van aanpak kan worden gemaakt. Dus wil je graag een groen dak? Breng je idee dan in bij je VvE. Kun je hierbij wat ondersteuning gebruiken? Wij denken graag met je mee!

Subsidies

Een aantal gemeenten en waterschappen heeft subsidieregelingen voor duurzame daken. Kijk hiervoor op de speciale pagina.

Tags:

Wil je meer weten? Neem dan contact op!

Profiel Ieke Benschop

Ieke Benschop

Projectleider Duurzame Daken, Bouwen voor de toekomst