Stappenplan voor bewoners

Alleen aan de slag: de checklist

Dus je wilt je eigen dak vergroenen, tof! Om je te helpen hebben wij een checklist gemaakt met aandachtspunten en handvaten.

Ga je voor groen, voor zonnepanelen, of voor een combinatie? Bedenk wat je wil met het dak.

Hou hierbij rekening met:

  • de oriëntatie van je dak, valt er voldoende zon? 
  • de draagkracht van je dak. Welk gewicht kan het dak dragen? 

Een simpel lichtgewicht sedumdak kan op de meeste daken aangebracht worden. Dit weegt minimaal 40 kg/m2, maar over het algemeen 70 tot 80 kg/m2.  Als er nu grind op het dak ligt en je verwijdert dit, dan kan het dak over het algemeen het lichtgewicht sedum prima aan. Aanbieders van groene daken bieden soms aan te komen kijken en te adviseren over draagkracht van je dak.  

Voor meer details, bekijk de veel gestelde vragen en kijk onder ‘Is mijn dak sterk genoeg?’. 

 

Constructieberekening 

Het is aan te raden een constructieberekening te laten maken door een daartoe gespecialiseerd bureau. Hiervoor heb je constructietekeningen nodig. Deze zijn over het algemeen op te vragen bij je gemeente.  

Als je dak wat meer gewicht aan kan, is het altijd een goed idee om te overwegen een wat zwaardere optie te kiezen. Dit betekent een dikkere laag substraat waar de planten op groeien. Dit is goed voor de biodiversiteit, het vasthouden van water en daarmee voor de levensvatbaarheid van het dak. Het vastgehouden water zorgt er namelijk voor dat de plantjes makkelijker overleven in periodes van droogte. Daarnaast houdt het je lekker koel in warme zomers.

 

Je huidige dak, gelijmd of losliggend? 

Het is belangrijk te weten dat als er op je dak grind ligt, dit dient als ballast voor de dakbedekking. Je dakbedekking is dan niet vastgelijmd aan je dak, maar ligt los en word op zijn plaats gehouden door het grind. Als jouw dakbedekking inderdaad los ligt, let dan op de volgende zaken:

  • Het groendak dat je plaatst moet minimaal hetzelfde gewicht hebben als het verwijderde grind. Hierbij moet je rekenen met het droge gewicht van het groendak.
  • Het groendak weegt ongeveer dubbel zoveel als het nat is. Let er dus op dat jouw dak dit gewicht kan dragen!

Uitgebreidere informatie over grind, losse dakdekking en het verschil tussen droog en nat gewicht is te vinden in veel gestelde vragen, onder ‘Is mijn dak sterk genoeg?’.  Als je twijfelt over of je dak los of vast ligt, kan een dakdekker dit gemakkelijk voor je beoordelen.

 

De helling van je dak.  

Heb je een schuin dak? Ook dan kun je een groendak aanleggen. Tot een hellingshoek van 35 graden kun je makkelijk sedum aanleggen. Is je dak nog schuiner, dan moeten er speciale verankeringen aangebracht worden.  Bedenk ook dat je ervoor kunt kiezen om de zuidzijde van een dak te benutten voor opwek duurzame energie (zonnepanelen) en de noordkant voor groen. 

 

De staat van je dakbedekking.  

Is je bitumen of EPDM in goede staat? Of moet er eerst nog iets aan de dakbedekking gebeuren? Bedenk dat als er eenmaal groen op je dak aangebracht is, een lekkage lastiger te verhelpen is dan zonder groen. Dus beter een dak dat goed in orde is, alvorens je met vergroening aan de slag gaat. 

 

Vind een leverancier 

Als je weet wat je wilt, en wat er kan, kun je op zoek naar de geschikte leverancier. We hebben een aantal leveranciers voor je op een rijtje gezet en daarbij aangegeven wat ze leveren en wat voor extra’s ze eventueel bieden. 

Servicepunt duurzame daken leveranciers

 

Oriënteer je op subsidies 

Het is natuurlijk fijn te weten wat het project je gaat kosten. Steeds meer gemeenten hebben subsidieregelingen. Maar niet allemaal. Soms springt een waterschap dan bij, maar niet allemaal. Kijk op onze lijst of jouw gemeente een subsidieregeling heeft.  

Omdat soms regelingen ingevoerd worden, en wij het nog niet weten, kan het zijn dat jouw gemeente toch een subsidieregeling heeft. Het loont de moeite dit zelf ook even goed uit te zoeken. 

 

Soorten groendaken en diens taken

De markt heeft verschillende soorten groendaken te bieden. Hieronder gaan we in op een paar aspecten. Maak voor jezelf de balans op voor welk soort groendak je wilt gaan. 

 

  • Gezond bodemleven  

Vanuit duurzaamheid zien wij het liefst beplanting die groeit op een onderlaag met een rijk bodemleven, en waarbij gebruik gemaakt wordt van natuurlijke materialen, zoals natuurlijk substraat. Hoe dikker de laag substraat, hoe robuuster het groen en hoe meer waterberging. 

Ook een grote(re) variëteit aan soorten beplanting draagt bij aan de biodiversiteit. Je kunt hierbij kiezen voor sedumpluggen; dit zijn sedumplanten die in de aarde van een groendak geplant worden. Doordat ze al wortels hebben, slaan ze snel aan en groeien stevig vast in het substraat. 

Kies je voor de combinatie met zonnepanelen, dan zijn er aanbieders die werken met pluggen (plantjes) die zonminnend (naast de panelen) en schaduwminnend (onder de panelen) zijn. 

Uiteraard moet je dak dit gewicht (80 a 100 kg/m2) wel kunnen dragen. In veel gevallen kom je door beperking op dit gebied, uit op lichtgewicht sedum (55 kg/m2). 

 

  • Biodivers en biobased  

En je kunt ervoor kiezen een hoekje in te richten met stenen en hout, wat goed is voor nog meer biodiversiteit (nestgelegenheid, beschutting en voeding voor vogels, bijen, vlinders en andere insecten). 

Ook zijn er innovatieve bedrijven die werken aan modules van kurk in plaats van plastic. Goed om in de gaten te houden. Kies je voor plastic dan moet dat natuurlijk 100% recycled plastic zijn! 

 

  • Biologisch   

Het gebruik van bestrijdingsmiddelen en kunstmest is in de groendakteelt minimaal, maar het wordt wel toegepast. Er zijn ook leveranciers die sedumbeplanting telen naar de principes van de biologische sector, dus geheel zonder dit soort middelen. 

 

  • Lichtgewicht op mineraalwol  

Iets minder duurzaam, maar makkelijk vanwege het lage gewicht en het gemak van aanleg, zijn de lichtgewicht vegetatiematten en cassettes/trays. De matten en cassettes worden geleverd op mineraalwol of kunststofplaten. Doordat de plantjes groeien op een dunnere, minder natuurlijke laag, zijn ze wel iets kwetsbaarder en vragen ze meer aandacht, bijvoorbeeld in periodes van droogte. Deze zul je in drogere periodes water moeten geven. Ook hebben deze plantjes bemesting nodig; tot wel drie keer zoveel als bij een substraatlaag. Daarbij moet je waken voor uitspoeling van de meststof op het oppervlaktewater. 

Wil je meer weten? Neem dan contact op!

Profiel Ieke Benschop

Ieke Benschop

Projectleider Duurzame Daken, Bouwen voor de toekomst