Sportclubs verduurzamen

Geef jouw sportclub ook nieuwe energie!

Sportclubs verduurzamen

De NMU wil alle sportclubs in de provincie Utrecht helpen om energieneutraal te worden en te verduurzamen.

De NMU heeft als doelstelling dat alle sportclubs in de provincie Utrecht energieneutraal worden. Daarmee dragen zij direct bij aan de energietransitie en zorgen voor bewustwording bij leden.

De Natuur en Milieufederatie Utrecht en SportUtrecht werken al een aantal jaren samen aan het verduurzamen van sportaccommodaties. Het project is begonnen in de gemeente Utrecht, waar ruim 30 sportaccommodaties energiebesparende maatregelen hebben genomen dankzij het programma van Sport Utrecht. De NMU heeft vergelijkbare projecten opgezet in de gemeenten Bunnik, de Ronde Venen, Utrechtse Heuvelrug, Nieuwegein en IJsselstein. Hierbij zijn in totaal nogmaals 20 sportclubs verduurzaamd.

Bewust maken en crowdfunden

Maatregelen die genomen zijn bij deze verschillende accommodaties zijn onder anderen het plaatsen van zonnepanelen, het aanbrengen van LED verlichting en het isoleren van clubgebouwen. Daarnaast zijn er warmtepompen geplaatst  voor warm water en verwarming en worden leden bewust gemaakt zodat ze efficiënter omgaan met apparatuur in bijv. de kantine.

Bij nagenoeg alle projecten is een beroep gedaan op (landelijke) subsidieregelingen en vaak heeft NMU de subsidie aangevraagd. Voor de financiering wordt veel gebruik gemaakt van het Energiefonds Utrecht, maar er wordt ook gecrowdfund via leden.

Wil je ook aan de slag met het verduurzamen van je sportclub? Neem dan contact op met Wijnand en we kijken wat we voor je kunnen betekenen.

Tags:

Projectleider Sportclubs

Bij jouw club aan de slag!

Neem contact op met Wijnand