Rondleiding door donker Utrecht met natuurgidsen

Rondleiding door donker Utrecht met natuurgidsen

Op zaterdag 28 oktober 2023 is het weer zover: de 19e editie van de Nacht van de Nacht, georganiseerd door de Natuur en Milieufederaties in heel Nederland. Tijdens de Nacht van de Nacht maken we Nederland donkerder én duurzamer. Licht uit, sterren aan! In het kader van de Nacht van de Nacht organiseert de Natuur en Milieufederatie Utrecht een avondwandeling door het Griftpark. Het wordt een spannende natuurtocht van schemer naar donker, waarbij we halverwege met elkaar gaan picknicken. Natuurgidsen Marijke Zoetelief en Joëlle Baijer nemen je mee door donker Utrecht. Welke dieren verschuilen zich in de stad? Hoe heeft ons licht invloed op hun leven? In twee uur ontdek jij alles wat kruipt, sluipt, zweeft en leeft in donker Utrecht.

In de schemer kunnen we nog wat planten en beestjes zien op de muur langs de Grift. Mogelijk kunnen we ook nog de laatste vleermuizen waarnemen (met het blote oog of met batdetector) en een aantal padden onder de stenen spotten. En wie weet lukt het ondanks de lichtvervuiling tijdens de picknick nog wat sterren en planeten te zien. We eindigen met de donkerste plekken van het Griftpark. Laat je verrassen!

We verzamelen om 18:00 bij het Hooghiemstraplein, vlakbij het Griftpark. De rondleiding eindigt rond 20:00 in het Griftpark. Deelname is gratis, maar je moet wel even reserveren via onderstaande knop.

Geef je op

 

Biografie gidsen

Joëlle Baijer is freelance projectcoördinator, ontwerper natuurbelevingsconcepten en gastdocent. “Om uitdagingen van deze tijd zoals verlies van biodiversiteit en klimaatverandering het hoofd te bieden is het nodig dat we onze relatie met de natuur herzien. We moeten ons als mens weer onderdeel gaan voelen van het ecosysteem. In mijn werk zet ik mij in voor het verbeteren van deze relatie. Dit doe ik als freelance projectcoördinator, ontwerper van natuurervaringen, natuurgids en buitenlesdocent. Daarnaast ben ik interim-directeur bij Guerrilla Gardeners. Tijdens Nacht van de Nacht neem ik je mee in de relatie tussen mens en natuur. We zijn één van de meest verlichte landen ter wereld. Welke invloed heeft dit op de natuur bij ons in de buurt?”

Marijke Zoetelief is al heel lang IVN-natuurgids. “Naast publieksnatuuractiviteiten doe ik ook veel betaalde natuurtochten met bedrijven, buitenschoolse opvang en buitenlessen met schoolklassen. Ook vind ik het heel leuk om natuurfeestjes als verjaardagspartijtje te organiseren. Mijn interesse en kennis der natuur is vrij breed, maar mijn specialiteit is waterbeestjes, amfibieën, vleermuizen, planten, paddenstoelen en uilen oproepen.”

 

Praktische informatie

Datum en tijd: zaterdag 28 oktober, 18:00 – 20:00

Verzamelpunt: Hooghiemstraplein, Utrecht

Prijs: Gratis

Voor wie: Iedereen (vanaf 6 jaar)

Meenemen: picknick pakketje voor jezelf en/of ‘to share’ en een matje of iets anders om op te zitten

Aanmelden: via dit formulier

Meer info: Het is handig om goede schoenen aan te doen en het weerbericht te checken voor de juiste kleding. Verder gaan we halverwege de wandeling picknicken, dus neem iets mee wat je zelf kan eten en eventueel kan delen. Ook is het handig bijvoorbeeld een matje mee te nemen om op te zitten. En kun je toch niet aanwezig zijn? Stuur dan een mail naar communicatie@nmu.nl met je afmelding, zodat we je plekje aan een andere geïnteresseerde kunnen geven.

Vragen of meer info? Neem contact op met Evelien!