Rijne Energie – juryrapport

Rijne Energie was genomineerd voor beste lokale energie-initiatief van de provincie Utrecht 2024

Het juryrapport:

Omschrijving van het ingediende project: Energielandschap Rijnenburg en Reijerscop. Met een windpark met vier windmolens die 8% van de elektriciteit in de provincie Utrecht gaan vergroenen, ofwel voor 27.000 Utrechters duurzame elektriciteit opwekken. In de toekomst hopen ze dit nog op te schalen.

Jury: Rijne Energie timmert al vanaf 2018 keihard aan de weg om de energietransitie in onze provincie een flinke boost te geven. Steeds meer mensen kennen Rijne Energie (of ze er nou voor of tegen zijn) en door de actieve ledenwerving is er nu al een achterban van 1000 bewoners. Als je puur kijkt naar het bereik steekt dit project er met kop en schouders bovenuit.

Als we beoordelen op innovativiteit scoort het wat minder dan de andere twee genomineerden, omdat windmolens op zich niet nieuw zijn. Wel prijzenswaardig is de gedurfde schaal en de energie waarmee eraan gewerkt wordt door zo veel mensen.

Qua concreet resultaat moeten we in aanmerking nemen dat je een windmolen niet even uit de grond stampt en dat we de niet aflatende energie van deze coöperatie zeer waarderen. Hopelijk wordt die binnenkort ook beloond doordat het bestemmingsplan goedgekeurd wordt.

Wel hebben we het idee dat de plannen voor energie-armoede en biodiversiteit  nog wat verder kunnen worden uitgewerkt.

Carlijn Lahaye, Guido van Loenen

Het Servicepunt Energie reikt elk voorjaar een prijs uit voor het beste lokale energie- initiatief van Utrecht. Deze prijs, ter waarde van 500 euro, wordt uitgereikt aan een collectief duurzaam project.

De jury bestond uit.

  • Dymph Hoffmans, bestuurslid Oog voor Warmte, voormalig projectmanager Ruimtelijke Ontwikkeling gemeente Utrecht, Raad van Advies NMU
  • Nienke Boneschansker – programmamanager U-Thuis en U10
  • Walter Kooy – voormalig directeur Nationaal Groenfonds, Raad van Advies Energie van Utrecht

Lees hier wie uitgeroepen werd tot winnaar beste energie initiatief 2024

Uitgereikt door:

Servicepunt Energie

Het Servicepunt Energie komt voort uit een samenwerking tussen Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) en Energie van Utrecht. De Provincie Utrecht financiert het servicepunt en werkt samen om de energietransitie te versnellen voor gemeenten en energie-initiatieven.