Raadsinformatiebijeenkomst: Weet meer over Windmolens | voor raadsleden

Raadsinformatiebijeenkomst: Weet meer over Windmolens 

In de provincie Utrecht worden de komende jaren windmolens gebouwd. Omwonenden maken zich daar zorgen over, raadsleden waarschijnlijk ook. Dat is begrijpelijk. De GGD, Energie van Utrecht en de Natuur en Milieufederatie Utrecht nodigen daarom raadsleden uit de hele provincie graag uit voor een informatiebijeenkomst over windmolens. Samen informeren we jullie over de thema’s waar de meeste zorgen over zijn: gezondheid, eigenaarschap en natuur.  

Windenergie is één van de goedkoopste en meest efficiënte bronnen voor stroomopwekking. De voordelen zijn duidelijk: een stabiele, duurzame en lokale energieopwekking. Zo worden we als provincie minder afhankelijk van het buitenland. En met duurzame energieopwekking dragen we bij aan het tegengaan van extremere weersomstandigheden door klimaatverandering. Maar er leven ook veel vragen en zorgen over windmolens in de samenleving. Zoals:  

  • Hoe zit het met de veiligheid en gezondheid van omwonenden?  
  • Is Utrecht niet te dichtbevolkt voor alle toekomstplannen? Passen windmolens wel in het landschap? 
  • Sterven er straks niet heel veel vogels als gevolg van de windmolens? 
  • Wat gebeurt er met windmolens aan het eind van hun levensduur? Is dat niet heel onduurzaam? 
  • Houden we wel nog controle over onze eigen gemeente, of nemen de provincie en grote bedrijven alles over? 

 

Programma 

Op 18 november beantwoorden de GGD regio Utrecht, Energie van Utrecht en de Natuur en Milieufederatie Utrecht deze veelgestelde vragen. De avond ziet er als volgt uit: 

  • De GGD regio Utrecht vertelt welke effecten windmolens hebben op de gezondheid van omwonenden en hoe negatieve effecten voorkomen kunnen worden. 
  • Energie van Utrecht legt uit hoe de winst van windmolens naar de lokale omgeving kan gaan, in plaats van bij grote bedrijven terecht te komen. 
  • De Natuur en Milieufederatie Utrecht gaat in op hoe we de natuur rondom windmolens kunnen verbeteren en welke manieren er zijn om vogel- en vleermuisslachtoffers te voorkomen.  

Samen zorgen we ervoor dat raadsleden de juiste feiten hebben rondom dit onderwerp. We laten tijdens deze raadsinformatiebijeenkomst zien wat er allemaal mogelijk is om overlast te voorkomen en welke economische kansen windmolens bieden voor de gemeenschap. Door veelvoorkomende zorgen weg te nemen, hopen we meer ruimte te creëren in de discussie rondom windmolens en samen met alle belanghebbenden in de provincie tot constructieve oplossingen te komen. 

 

Praktische informatie  

Aanmelden

 

Vragen of meer weten? Neem contact op met Anne!

Profiel Anne Slabbekoorn

Anne Slabbekoorn

Projectleider klimaat - energietransitie