Aflevering 1 – Petra en Elif maken de wereld mooier
In aflevering 1 gaat Ieke Benschop in gesprek met Elif Algu en Petra van Zeeland over het initiatief SwapSint. Elif begon met het organiseren van ruilen van speelgoed in 2013. Ondertussen zijn er in het land al meer dan 500 SwapSints opgezet. Petra organiseerde dit in 2023 voor de vijfde keer in Woerden. Er deden zes locaties mee.
Waar het tien jaar geleden misschien nog een beetje vreemd werd gevonden om oud speelgoed een nieuw leven te geven, is dit ondertussen gelukkig veel meer geaccepteerd. De kwaliteit en waarde van spullen die Petra ingeleverd ziet worden, is in de loop der jaren toegenomen. Vele boeken verkleedspullen, puzzels, knutselspullen, spelletjes en Lego worden in zeer goede staat aangeleverd. Voornamelijk speelgoed voor kinderen van 3 tot 12 jaar leent zich goed voor ruilen. “Milieu, portemonnee, een opgeruimd huis en kinderen worden er blij van. En het is allemaal zo logisch, zeker als je je realiseert dat we alle spullen die we de komende 10 jaar nodig hebben, al hebben”, aldus Elif.
Elif heeft de wens dat er in elke gemeente een SwapSint komt. “Gemeenten kunnen hierbij een rol spelen. Ze kunnen dit faciliteren, een financiële bijdrage en/of locatie leveren en helpen promoten.”
Petra wenst dat er ieder jaar een SwapSint-locatie bij komt in Woerden. En dat er in iedere gemeente SwapSints ontstaan. “Daarnaast dromen wij ervan om één van de leegstaande panden in de stad tijdens de Sinterklaasperiode zes weken om te toveren tot een grote SwapSint winkel. De bezetting van de winkel is nog de grootste uitdaging!”
Elif en Petra zien dit concept ook breder. Elif wil ook spullen voor de inrichting van je huis, ruilen. En ze wil zich inzetten om meer te delen: ‘SwapShare’. Petra geeft aan dat er ook al andere acties opgezet in Woerden zoals een ruilbeurs voor sportspullen. Beiden willen ze dit soort initiatieven nog dichter bij de mensen brengen. Nog meer scholen en locaties in woonwijken waar geruid en gedeeld wordt. “Het is niet zo moeilijk. Als iemand iets wil weten, laat ze contact met ons opnemen!” zeggen zij in koor.
Tips van Petra en Elif:
- Maak het zo simpel mogelijk, standaardiseer. Op www.swapsint.org en bij Petra zijn draaiboeken beschikbaar.
- Prik in overleg met school en/of buurthuis in september al een datum of data. De ervaring leert dat scholen graag meewerken. Per school een ander weekend, maar niet in het weekend van de intocht. Ervoor en erna kan.
- Communiceer dat je vrijwilligers zoekt voor vrijdag spullen innemen en zaterdag spullen uitgeven. 6 à 10 vrijwilligers per locatie is voldoende. Je kunt ook groep-achters vragen te helpen, of een maatschappelijke stage aanbieden voor een MBO-student.
- Laat mensen die spullen willen inleveren zich via online-formulier aanmelden.
- Zoek de media op. Maak bekend dat de actie er is.
- Denk ook na over speelgoed dat overblijft. In Woerden komen ook gezinnen van de Voedselbank, Oekraïense vluchtelingen en ander mensen die hier tijdelijk onderkomen hebben, langs. Ook is er contact met de schoenendoosactie. Alleen kapot speelgoed belandt in de prullenbak.
- Tot eind oktober hoef je niet zoveel te doen. Kom de week van te voren weer in de actie. Werf bezoekers na de Sinterklaasintocht.
- Inleveren en uitgifte: in rondes. “Het moeten geen dolle dwaze dagen worden”.