Maarten Koning, Utrecht

Maarten Koning, Montfoortlaan, Hoograven, Utrecht

Hoe ziet je groene dak eruit?

“Een schuurdakje met daarop sedumplantjes, grind aan de randen (zodat de dakrand goed blijft) en twee zonnepanelen. In de zomer vliegen insecten en vogels af en aan. Komend voorjaar gaan we nog een regenton aansluiten op de afwatering van het dakje. We hebben ook een plat dak op het huis, met alleen zonnepanelen erop.”

Het groene dak met zonnepanelen van Maarten Koning.

Waarom wilde je een groen dak?

“Vooral omdat groen er veel leuker uitziet dan zo’n zwart dakje. En omdat het bijdraagt aan de klimaatopgave. Alle beetjes waar je zelf aan bij kan dragen, waarom zou je die niet doen? Tenslotte is het dak enkele graden koeler door de plantjes, en dat zorgt ervoor dat de twee zonnepanelen meer stroom kunnen opwekken!”

Hoe heb je het aangepakt?

“We hebben zelf een setje ‘plug in’ zonnepanelen gekocht. Die lagen in een uur op het dakje. En we hebben cassettes gekocht met sedumplantjes en een paar zakken grind. Gemeente Utrecht heeft ook een regeling voor een subsidie voor groene daken maar daar hebben we voor die paar vierkante meters geen gebruik van gemaakt.”

Door de zonnepanelen verdient het groene dak zichzelf terug!

Wat zou je iemand adviseren die ook een groen dak met zonnepanelen wil?

“Doe even goed onderzoek op internet over hoe je dit zelf aan kan pakken. Het is echt erg eenvoudig. En doordat je je eigen stroom opwekt verdien je het groene dak gewoon terug!”

Tags:

Wil je meer weten? Neem dan contact op!

Profiel Pauline van Norden

Pauline van Norden

Projectleider klimaat - circulaire samenleving