Lies Konig, Utrecht

Lies Konig, Utrecht

Hoe ziet je groene dak eruit?

“De foto geeft een goede indruk van hoe mijn groene dak eruit ziet.”

Waarom wilde je een groen dak?

“Een groen dak vind ik geweldig. Het is onderhoudsarm en je krijgt er ineens heel veel natuur bij. Veel plantsoorten trekken veel diersoorten aan. De buitenste rand heeft een laagdikte van 12 cm. Substraat, met meer organische stof. Hier komen ook éénjarige en tweejarige kruiden in voor. Dit gedeelte kan ik van water voorzien door dat er een waterleiding (met op gelijke afstanden gaatjes) doorheen loopt. In het middengedeelte, welke 10 cm. dik substraat heeft staan voornamelijk Sedumsoorten. Het is belangrijk dat je dak in de zon ligt anders gaat het vergrassen of kaal worden. Dat zie ik bij de overhangende takken van de Plataan gebeuren. Sedum kan goed tegen droogte maar niet tegen langdurig vocht.”

 

 

Hoe heb je het aangepakt?

“Keesjan Hobo van Ekogras heeft het groendak op de woonboot aangelegd, hij weet alles van groene daken en dakconstructies.”

Wat zou je iemand adviseren die ook een groen dak met zonnepanelen wil?

“Ik kan iedereen aan raden 1. zijn dakconstructie te onderzoeken, 2. de ligging en 3. naar de kosten na aftrek van subsidie te informeren. Daarna komt de bereikbaarheid van je dak voor twee keer jaarlijks een uur onderhoud. Als je er zelf opkijkt is dat meegenomen. Vaak is dat ook niet het geval. Ook als je er zelf niet opkijkt is het de moeite waard voor de biodiversiteit en de lol om af en toe een bosje bloemen uit eigen daktuin op tafel te kunnen zetten.”

Tags:

Wil je meer weten? Neem dan contact op!

Profiel Pauline van Norden

Pauline van Norden

Projectleider klimaat - circulaire samenleving