LekkerLopenFijnFietsen

LekkerLopenFijnFietsen

LekkerLopenFijnFietsen

In september 2015 voerde de NMU samen met Utrecht Natuurlijk en de gemeente Utrecht de campagne LekkerLopenFijnFietsen. In de maanden die volgden riepen wij scholen op om aandacht te besteden aan gezond en veilig naar school gaan.

Nog steeds worden veel kinderen met de auto naar school gebracht. Dit veroorzaakt onveilige situaties, onnodig veel drukte en vervuilende uitlaatgassen rondom scholen. Kinderen die te voet of met de fiets naar school komen ervaren dat als veel prettiger. Daarnaast is het veiliger, gezonder, beter voor de fitheid en beter voor de luchtkwaliteit in de stad. In de campagne hebben we de fietsers en wandelaars naar school positief beloond. Daarvoor werkten we samen met de docenten in de klas en bieden we drie programma’s aan.

Bekijk hier de reportage die RTV Utrecht van de aftrap van de campagne maakte.

Tags:

De drie lespakketten die scholen kunnen gebruiken zijn

Groene Voetstappen

De Groene Voetstappen-actieweek wordt georganiseerd door het klimaatverbond om onze bijdrage aan de klimaatverandering te verminderen. Gedurende één week in september óf oktober verdienen leerlingen Groene Voetstappen door lopend, fietsend, steppend of skeelerend naar school te komen. Deze concrete actie gaat gepaard met leerzame opdrachten over duurzame mobiliteit, beweging en het klimaat.  Lees meer

Wenswijk mobiliteit

In het Wenswijk programma kunnen scholen zelf met mobiliteit aan de slag. Daarin gaat het vooral om de leerlingen die zelf actief aan de slag gaan et mobiliteit in de wijk i.c. rond de school. Dat betekent dat zij gaan meten hoeveel mensen met auto’s, fiets of lopend komen. Dat zij daar tabellen en grafieken van maken. Dat zij informatie geven aan de mensen die komen/gaan etc. Op één school hebben de leerlingen foto’s gemaakt en daar in het geheim een tentoonstelling van gemaakt. Dit werkte confronterend en hilarisch voor ouders. Op deze wijze worden kinderen en ouders beiden bereikt.

De Loopbus

Op verschillende plekken in woonwijken worden loopbus-halte’s ingericht. Volgens een vaste ‘dienstregeling’ loopt een ouder, de ‘chauffeur/conducteur’, een vaste route. Bij elke halte ‘stappen’ kinderen ‘in’. Zo ontstaat een groep kinderen die als geheel naar school loopt. Elke ‘rit’ draagt bij aan de verkeersveiligheid omdat er veel minder individuele verkeersbewegingen worden gemaakt. Ook draagt de grootte van de groep bij aan de zichtbaarheid voor overige verkeersdeelnemers. De ‘dienstregeling’ biedt daarnaast betrouwbaarheid en gemak voor de ouders. De ‘vertrektijden’ staan op de haltebordjes.

De campagne LekkerLopenFijnFietsen hebben we als Natuur en Milieufederatie Utrecht samen met de gemeente Utrecht georganiseerd. Deze campagne organiseren we graag nog eens met een andere gemeente. Heb je interesse, vragen of opmerkingen? Mail ons.

Tags:

Meer weten over deze campagne?

Profiel Jeannine van Bree

Jeannine van Bree

Duurzame mobiliteit | Groen-blauwe stad