Gemeenschapslandbouw

Een boerderij waar consumenten heel direct bij betrokken zijn

Gemeenschapslandbouw

We willen gemeenschapslandbouw in de provincie laten groeien, door het begrip bekender te maken, initiatieven te stimuleren en advies te geven.

Een boerderij waar consumenten heel direct bij betrokken zijn, en waar ook nog eens wordt verbouwd op een natuur- en milieuvriendelijke manier. Dat is gemeenschapslandbouw.

Er is bij deze vorm van landbouw sprake van nauwe samenwerking tussen burgers en lokale landbouwers. Burgers betalen een bijdrage om de productie van voedsel op het bedrijf mede mogelijk te maken. Hiervoor krijgen ze producten terug. Ook in onze gemeente liggen er kansen op gebied van gemeenschapslandbouw.

Wat doet de NMU?

Dat er kansen liggen in de gemeente Utrecht wordt bewezen door het initiatief Herenboeren. Een enthousiaste groep mensen uit Soest wil een coöperatief boerenbedrijf beginnen. De initiatiefnemers willen weten waar hun voedsel vandaan komt, dat het veilig is en dat het dichtbij wordt geproduceerd. Daarom starten ze samen een eigen Herenboerderij. Hier worden tientallen soorten groenten en fruit verbouwd en houden ze zelf kippen, varkens en  runderen.

De NMU ondersteunt de initiatiefnemers door te communiceren over dit initiatief op onze website en in de nieuwsbrief. Maar ook door mee te helpen bij het werven van deelnemers en het mede organiseren van een informatie avond. Daarnaast helpen we bij het contact te leggen tussen de initiatiefnemers en ons netwerk bij provincie en terreinbeheerders, zodat we de Herenboeren kunnen helpen in hun zoektocht naar een stuk grond voor de boerderij.

Lees hier het rapport over Community Supported Agriculture.

Vragen, zelf een initiatief beginnen of meer informatie over onze werkzaamheden? Neem dan contact op met Max Zevenbergen!

Tags:
Profiel Max Zevenbergen

Max Zevenbergen

Landelijk gebied en groene ruimte