Eigenwijkse Energie – juryrapport 2024

Lokale Laadkracht was genomineerd voor beste lokale energie-initiatief van de provincie Utrecht 2024

Eigenwijkse Energie, met het project Lokale Laadkracht

Juryrapport

Beschrijving project: Vanaf 2016 werkt EWEC aan een project om laadpalen te plaatsen die lokaal opgewekte energie leveren. In samenwerking met de gemeente en een fabrikant van slimme laadpalen. In april 2018 stond het eerste laadplein met 4 laadpunten en inmiddels zijn er 14 locaties met in totaal 52 laadpunten op EigenWijkse stroom.

Jury: Een club die al jaren allemaal mooie dingen doet en dus ook al eerder genomineerd is voor het beste initiatief. Ook dit keer is weer een prachtig project ingediend (het vorige project was een zonnepark.) We kunnen ons voorstellen dat er heel wat afgepraat en gebeld en gemaild is met allerlei partijen voordat je je eigen laadpaal kunt plaatsen. Voor dit doorzettingsvermogen hebben we enorm veel waardering. Een heel tastbaar resultaat in de wijken. Geen winstoogmerk dus de tarieven kunnen laag blijven en dat zou elektrisch rijden voor meer mensen toegankelijk moeten maken.

Op zich zijn laadpalen niet innovatief, maar wel als ze in beheer zijn van een coöperatie. En we begrijpen dat er ook plannen zijn om auto’s in te zetten als batterij. Dat is een relatief nieuwe ontwikkeling en we waarderen het dat het initiatief  an deze optie werkt. En wie weet is er ook nog een mogelijkheid om deelauto’s te stimuleren.

Martine van der Woude en Sarida van der Meer


Het Servicepunt Energie reikt elk voorjaar een prijs uit voor het beste lokale energie- initiatief van Utrecht. Deze prijs, ter waarde van 500 euro, wordt uitgereikt aan een collectief duurzaam project.

De jury bestond uit.

  • Dymph Hoffmans, bestuurslid Oog voor Warmte, voormalig projectmanager Ruimtelijke Ontwikkeling gemeente Utrecht, Raad van Advies NMU
  • Nienke Boneschansker – programmamanager U-Thuis en U10
  • Walter Kooy – voormalig directeur Nationaal Groenfonds, Raad van Advies Energie van Utrecht

Lees hier wie uitgeroepen werd tot winnaar beste energie initiatief 2024

Uitgereikt door:

Servicepunt Energie

Het Servicepunt Energie komt voort uit een samenwerking tussen Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) en Energie van Utrecht. De Provincie Utrecht financiert het servicepunt en werkt samen om de energietransitie te versnellen voor gemeenten en energie-initiatieven.