Deelmobiliteit

Deelmobiliteit

Samen met buren (elektrische) auto’s, (bak) fietsen en scooters delen. Dat is slimmer, makkelijk en goedkoper! Toegang tot verschillende vervoermiddelen, dezelfde vrijheid, maar dan slimmer georganiseerd.

Door meer vervoermiddelen met elkaar te delen en ze dus efficiënter te gebruiken, hebben we uiteindelijk minder vervoermiddelen nodig. Dit bespaart ruimte in de straat, waar plek ontstaat voor bijvoorbeeld groen of spelen. Autodelen is bovendien ook een kostenbesparing. Daarnaast is bewezen dat autodelers uiteindelijk minder vaak autorijden. Dit draagt weer bij aan de vermindering van CO2-uitstoot.

Het delen van vervoersmiddelen kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld onderling tussen buren (peer-to-peer), ofwel via tussenkomst van een platform of helemaal zelf geregeld. Of bijvoorbeeld door gebruik te maken van deelaanbod van een (commerciële) aanbieder in bijvoorbeeld een abonnementsvorm.

Er komt steeds meer aanbod op de markt: auto’s, elektrische auto’s, elektrische scooters en fietsen. Ook inwoners komen geregeld met eigen initiatief voor coöperatief delen. En steeds meer gemeenten zijn bezig met het opstellen van actieplannen of het vaststellen van beleid om de mogelijkheden voor deelmobiliteit te faciliteren.

Toolkit

Eerder heeft de NMU heeft een project ‘Buurtmobiliteit gedaan’ in de gemeenten Utrecht en Amersfoort. In het kader van dat project is een toolkit ontwikkeld, voor inwoners en buurten om zelf aan de slag te gaan. Het materiaal hieronder mag door iedereen gebruikt worden!

Wil je nog meer weten over deelmobiliteit. Kijk dan eens op ons Servicepunt Gezonde Mobiliteit.

Of neem contact op, dan kunnen we kijken hoe we je kunnen ondersteunen!

Wil je meer weten? Neem contact op met Isabel en Jeannine!

Profiel Jeannine van Bree

Jeannine van Bree

Projectleider gezonde leefomgeving – citizen science

06 41 525 475 E-mail LinkedIn