Zorginstellingen raken op stoom!

maart 6, 2014

Zorginstellingen raken op stoom!

Meer dan 200 Utrechtse bedrijven waren op 4 maart in het Spoorwegmuseum bijeen op de conferentie Duurzame Bedrijvigheid Utrecht. Op de energiemarkt gaf de NMU informatie over onder andere de onlangs opgerichte CO2 Bank Utrecht en de Zonnepanelencalculator.

foto: gemeente UtrechtDaarnaast organiseerde de NMU een workshop op het perron van de sjieke Oriënt Express. De zorginstellingen van de ‘Community of Practice’, die de NMU ondersteunt, gingen daar met elkaar in gesprek. Centraal stond hun eigen opgestelde reisplan naar energiebesparing en –opwekking.

Stoomtreinen en intercity’s

De ene instelling omschreef haar reisplan als een stoomtrein: ‘De trein is op stoom aan het komen, en daarna gaat het vanzelf.’ En er zaten ook intercity’s tussen. ‘De eerste halte is in zicht: milieumaatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar zijn in beeld. En nu op naar de volgende halte!’

Op het eind van de dag werden twee zorginstellingen door de gemeente Utrecht als voorbeeld aangehaald in de zogenoemde ‘030 Tinten Groen: Illustraties van een beweging’. Dit zijn 30 inspirerende Utrechtse werkgevers die investeren in duurzame energie.

Voorbeeld: AxionContinu

Zorginstellingen wiens primaire energieverbruik voor 80% uit verlichting en verwarming bestaat zijn geen uitzonderingen. Hoewel de zorg dus voor grote opgaven staat, weerhoudt dit AxionContinu er niet van om veel aandacht aan een duurzame en energie-efficiënte bedrijfsvoering te besteden. Integendeel: AxionContinu is een drijvende kracht in de ‘Community of Practice’ van Utrechtse zorginstellingen, heeft al flink geïnvesteerd in energiebesparing en –opwekking en gaat de komende jaren nog minimaal 15% energie besparen, veelal door investeringen die zich in een paar jaar terugverdienen.

Voorbeeld: Universitair Medisch Centrum Utrecht

Dat het UMC ook op landelijk niveau afspraken maakt over energiebesparing, weerhoudt facility manager Paul Allers er niet van zich sterk te maken voor verduurzaming van de hele sector op lokaal niveau. Als voorloper onder de Nederlandse Academische Ziekenhuizen in duurzaam inkopen, afvalverwerking, en energiebesparende maatregelen deelt het UMC kennis en expertise met de zorginstellingen in de stad. En is daarmee – naast de eigen besparingen – mede-inspirator voor de besparingen die anderen realiseren.