Zonnepanelencalculator.nl toont ondernemers rendement op zonnepanelen

november 15, 2012

Zonnepanelencalculator.nl toont ondernemers rendement op zonnepanelen

Wat kunnen zonnepanelen op je bedrijfspand je opleveren? Dat kunnen ondernemers nu in één oogopslag zien op Zonnepanelencalculator.nl. Ontwikkeld door de NMU, met steun van Gemeente Utrecht en Stichting Zonne-energie Wageningen. 

Vooral voor het midden- en kleinbedrijf kunnen zonnepanelen erg gunstig uitpakken. Als deze bedrijven een kleinverbruikersaansluiting hebben, kunnen zij zelf geproduceerde stroom tegen een aantrekkelijke prijs terugleveren aan het elektriciteitsnet. Tegelijk kunnen ze investeringen meestal aftrekken van de belasting, via de energie-investeringsaftrek (EIA) en kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Daarom nam de NMU het initiatief om juist voor het MKB een Zonnepanelencalculator te ontwikkelen.

‘Ondernemers, laat geen geld liggen’

Het moment van de lancering van de Zonnepanelencalculator.nl is niet toevallig. Tegen het einde van het jaar weten ondernemers immers hoeveel ruimte zij nog hebben om investeringen af te trekken van de belastingen. Dit is een goed moment om dat met de accountant te bespreken. Gemeente Utrecht en Stichting Zonne-energie Wageningen informeren al accountants al actief over de voordelen van een ‘zonnige investering’. Deze calculator is hierbij een praktische invulling.

‘Grijp je kans, laat geen geld liggen,’ vat Lot van Hooijdonk (adjunct-directeur van de NMU) de boodschap aan ondernemers samen. ‘Afhankelijk van je organisatievorm en winst krijg je direct al meer dan 30% van je investering terug van de fiscus. Op jaarbasis is een financieel rendement tot maar liefst 20% mogelijk.’

Helder beeld in slechts 4 stappen

Hoe zonnepanelen uitpakken in hun eigen specifieke situatie, kunnen ondernemers vanaf vandaag dus zien op Zonnepanelencalculator.nl. Ze hoeven maar 4 stappen te doorlopen voor een realistisch beeld van de kansen van zonne-energie in hun situatie. Aan het eind van de rit zien ze een kostenoverzicht, de terugverdientijd, de interne rentabiliteit én een vergelijking met sparen op een spaarrekening. Zeker bij de huidige spaarrentes kan de keuze dan snel gemaakt zijn.

De Zonnepanelencalculator is vandaag te bezichtigen in de stand van de NMU tijdens het evenement HIER opgewekt in de Rijtuigenloods te Amersfoort. De rekenhulp is een initiatief van de Natuur en Milieufederatie Utrecht en mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Utrecht en Stichting Zonne-energie Wageningen. Aan een gedeelte voor huishoudens wordt nog gewerkt.

Voor meer informatie:

  • NMU: Lot van Hooijdonk, tel. 030-256 73 63, tel. 06 27 07 45 97, e-mail l.van.hooijdonk@nmu.nl
  • Gemeente Utrecht / Stichting Zonne-energie Wageningen: Rogier Coenraads, tel. 030-286 48 75, e-mail r.coenraads@utrecht.nl