

Zoeken
november 14, 2013
Zonnepanelen op de basisschool zijn goed voor de duurzaamheid en een prachtig uitgangspunt voor lesmateriaal. Maar aan de financiën zitten nog wel wat haken en ogen. Een actief meewerkende gemeente kan erg helpen, bleek tijdens de bijeenkomst hierover op 5 november.
Op basisschool de Kubus in Amersfoort kwamen op 5 november zo’n dertig ervaringsdeskundigen, scholen, ouders energie coöperaties en andere geïnteresseerden bijeen om te leren over zonnepanelen op schooldaken. Het was een passende locatie: de school heeft, op initiatief van ouders en de vereniging Duurzaam Soesterkwartier, zonnepanelen op het dak.
De Kubus is daar dan ook zeer geschikt voor: een plat dak, niet te veel energieverbruik en een kleinverbruikersaansluiting voor de stroom. De initiatiefnemers (Camiel Versluis en Henry de Gooijer) vertelden over hun motivatie en aanpak. Bijzonder is dat dit initiatief direct gelinkt is met een school (met zonnepanelen!) in Cambodja; de leerlingen leren zo ook over wereldburgerschap.
Wereldburgerschap, duurzaamheid, educatie en vooral ook lol erin hebben zijn veel belangrijker dan de financiële voordelen, vertelde ondernemer Robin Berg. Met zijn bedrijf Lombox investeert hij in zonnepanelen op scholen. Lombox neemt dan het hele traject onder handen en is eigenaar van de panelen. Na vijftien jaar wordt de school eigenaar van de panelen. ‘De financiële voordelen voor de ondernemer en de school zijn tot dat moment bescheiden,’ stelde Robin.
Dat de financiën lastig zijn bleek uit de voorpublicatie van een onderzoek van HIER Opgewekt en SME Advies, dat op 15 november openbaar wordt. Zeker in de beginfase lopen veel initiatieven hier tegenaan, zei Daniël Dubbelhuis (SME). Maar er is een lichtpuntje: als de panelen er eenmaal liggen, worden de financiële aspecten nog zelden als een knelpunt ervaren.
Een meewerkende gemeente kan erg helpen. Pauline Sparenburg vertelde over de actieve rol die de gemeente Amersfoort speelt voor energiezuinige en opwekkende scholen. De gemeente heeft alle schoolgebouwen in Amersfoort geïnventariseerd op geschiktheid voor zonnepanelen en andere maatregelen. Verder heeft men actief meegewerkt om voor De Kubus allerlei regelwerk op orde te krijgen, zoals verzekeringen en vergunningen. ‘Het is heel nuttig als de gemeente zo’n proces doorloopt en het zich eigenmaakt,’ vertelde Sparenburg. ‘Daar kunnen alle andere scholen van profiteren.’
Els van der Meer van scholenstichting Kopwerk weet de zonnepanelen te gebruiken om een brede variëteit aan lessen te ontwikkelen. Vooral met het oog op toekomstige onderwijseisen zijn panelen ook geschikt om te gebruiken voor educatieve pakketten.
Ton Jansen van Icasus wees de aanwezigen op het belang van energiebesparing: ‘Hoe lager het verbruik van de school, hoe sneller het financiële vraagstuk een financiële kans wordt.’ En, minstens zo belangrijk: elke school komt weer uit bij een andere werkwijze. Er is niet één kant-en-klaar recept dat overal werkt.