Wordt de Heuvelrug ‘Mooiste natuurgebied van Nederland’?

september 22, 2016

Wordt de Heuvelrug ‘Mooiste natuurgebied van Nederland’?

Het nieuwe Nationaal Park Heuvelrug gaat voor de titel ‘Mooiste Natuurgebied van Nederland’. Wordt het gebied door de vakjury genomineerd, dan kan iedereen er vanaf 10 oktober op stemmen. Het Nationaal Park in wording omvat de héle Heuvelrug, van Gooimeer tot Grebbeberg: iets waar o.a. de NMU al jaren voor heeft gepleit. 

mooiste natuurgebied
Hei op de Heuvelrug. Foto: Provincie Utrecht, Ingrid Hardorff

Stemmen op mooiste natuurgebied van Nederland

De publieksverkiezing is opgezet door het ministerie van Economische Zaken, dat zo de Nederlandse natuurgebieden beter op de kaart wil zetten. Een jury onder leiding van mr. Pieter van Vollenhoven gaat de inzendingen beoordelen. Op maandag 10 oktober worden de definitieve nominaties bekendgemaakt; daarna kan iedereen tot 31 oktober een stem uitbrengen. De drie natuurgebieden met de meeste stemmen krijgen 300.000 euro en worden de komende jaren in binnen- en buitenland gepromoot als iconen van de Nederlandse natuur.

Eén Nationaal Park voor de héle Heuvelrug

De natuurorganisaties, waaronder de NMU, pleiten al jaren voor één Nationaal Park, onder de noemer Heel de Heuvelrug. De natuur op de Heuvelrug kan volgens hen alleen goed behouden en verder ontwikkeld worden wanneer we het gebied als één geheel zien: de héle heuvelrug met de flanken. De natuur in het gebied kent een enorme afwisseling: hoog-laag, droog-nat, voedselrijk-voedselarm, open-gesloten, druk en juist rustig.

Op 7 september gaven de samenwerkende partijen uit Utrecht en Noord-Holland de officiële aftrap van het proces om te komen tot één Nationaal Park. Het initiatief hiervoor komt uit het gebied zelf. Naast het huidige Nationale Park, de provincie Noord-Holland en Utrecht zijn de ondernemers, terreinbeherende organisaties, landgoedeigenaren en gemeentebestuurders bij het proces betrokken.

NMU vertegenwoordigd in de kopgroep

NMU-directeur Joris Hogenboom zit in de kopgroep van het ‘Nationaal Park Nieuwe Stijl’, in het cluster Gebiedsontwikkeling. Dat cluster moet een goede balans vinden tussen natuur, recreatie en economie in het gebied.

De komende twee jaar worden gebruikt om een aantal inhoudelijke thema’s als natuurbehoud, recreatie, parkeconomie, organisatie en marketing verder uit te werken.

Extra informatie is te vinden bij de Provincie Utrecht.