

Zoeken
juni 22, 2016
Voortaan laten de Ekoplaza natuurvoedingswinkels de werkelijke kosten van groenten en fruit zien, dus ook de klimaatkosten. Dit gebeurt op initiatief van Nature & More, dochterbedrijf van distributeur Eosta.
Volgens Nature & More zijn veel niet-biologische (gangbare) groente en fruit te goedkoop, omdat de kosten van een negatieve milieu-impact en sociale samenhang niet worden doorberekend. Het bedrijf deelt deze informatie nu, om consumenten ervan te overtuigen dat biologisch eten niet te duur is, maar gangbaar eten goedkoop.
Sinds mei liggen bij biologische peren, ananassen, sinaasappels en citroenen in supermarkten en natuurvoedingswinkels door heel Europa informatiekaartjes die de werkelijke kosten van voedsel tonen. In Nederland zijn de kaartjes te vinden bij biologisch Nature & More-fruit van Ekoplaza.
Verder doen winkels in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Finland mee. Later volgen winkels in Denemarken en België.
De kaartjes tonen een bloem waarvan de zes bloemblaadjes de verborgen kosten tonen voor klimaat, water, bodem, biodiversiteit, sociale cohesie en gezondheid van gangbare groente en fruit. Ter vergelijking tonen de kaartjes ook de werkelijke kosten voor biologisch vers product van dezelfde regio. De kosten worden berekend op basis van een methode van de wereldvoedselorganisatie van de VN.
Als voorbeeld noemt Nature & More de gangbare perenteelt in Argentinië, waarvan grote hoeveelheden naar de EU gaan. Daarvoor worden kunstmest en pesticiden gebruikt, die worden geproduceerd met behulp van fossiele brandstoffen, wat leidt tot uitstoot van broeikasgassen. Tegelijkertijd gebruiken de telers minder compost om de bodem vruchtbaar te houden, dus de hoeveelheid koolstof – en de hoeveelheid in de bodem opgeslagen CO2 – nemen af. Resultaat: ruim 3.000 euro klimaatkosten per hectare.
Daarentegen leverden de biologische peren van de Argentijnse teler Hugo Sanchez in de Rio Negro vallei een maatschappelijk voordeel op van minstens € 2.287 per hectare. Dat is omgerekend 5,7 cent per kilo, ondanks een 17 procent lagere productie per hectare. De voordelen voor biodiversiteit, gezondheid en sociale cohesie zijn daarin nog niet meegenomen.
Volgens Nature & More bewijzen de cijfers hun punt: biologisch is niet te duur, maar gangbaar is te goedkoop.
Bron: DuurzaamBedrijfsleven.nl