Wethouder te gast bij voorbeeldbedrijf Energieneutrale Melkveehouderij

september 22, 2017

Wethouder te gast bij voorbeeldbedrijf Energieneutrale Melkveehouderij

Op 21 september opende wethouder Moolenburgh van gemeente De Ronde Venen de open middag op het melkveebedrijf van Robert en Willeke Peek. De familie Peek uit Wilnis is één van de bedrijven uit het project Voorbeeldbedrijven Energieneutrale Melkveehouderij. Samen met twee andere bedrijven werken zij in de komende drie jaar toe naar een energieneutrale bedrijfsvoering. Tijdens de open dag konden geïnteresseerden in de praktijk zien dat er veel mogelijk is op het gebied van energiebesparing en -opwekking.

wethouder opent middag energieneutrale veehouderij
Wethouder Moolenburgh, Robert en Willeke Peek op hun melkveebedrijf in Wilnis Foto: Projecten LTO-Noord

Wethouder Moolenburgh sprak zijn bewondering uit over de stappen die de familie Peek zet. “Zij zijn koplopers op het gebied van verduurzaming en zij laten zien wat er in de praktijk mogelijk is.” Hij riep andere melkveehouders op zich te laten inspireren en te profiteren van de kennis die op dit voorbeeldbedrijf wordt opgedaan. 

De praktijk

Tijdens de rondleidingen vertelden Robert en Willeke Peek enthousiast over de maatregelen die gaan leiden tot een energieneutrale bedrijfsvoering. Met ’tussenmeters’ hebben ze eerst het verbruik van verschillende apparaten op hun bedrijf bijgehouden, want meten is weten. Zo kwamen ze er bijvoorbeeld achter dat de bronwaterinstallatie veel energie verbruikt. Door het vervangen van onderdelen van de installatie is het verbruik met 30% verlaagd. Tijdens de open dag deelden ze de kennis die ze in de praktijk hebben opgedaan.

Wilt u als melkveehouder uw eigen verbruik beter in beeld brengen? Meld u dan aan voor de Energiechallenge op www.lami.nl.

Dieselbesparing

Veel bezoekers bezochten ook de workshop dieselbesparing. Adviseur Teus Verhoeff van PPP-Agro gaf hierbij onder meer praktische tips hoe je het dieselverbruik kunt verlagen. “Wat vaker het gas loslaten is natuurlijk de eerste stap in het verlagen van je dieselverbruik. Daarnaast is het belangrijk om het vermogen van de tractoren goed af te stemmen op je machinepark en de werkzaamheden waarvoor veel vermogen nodig is uit te besteden aan een loonwerker”, aldus Verhoeff. Heeft u de workshop gemist? Kom op 30 november naar de kennisbijeenkomst over dieselbesparing. Informatie en aanmelding op www.lami.nl.

Traject Energieneutrale Melkveehouderij

In Utrecht werken we toe naar een energieneutrale melkveehouderij. De inzet is dat de melkveesector in 2020 een kwart van de elektra verbruikt van 2014. De rest is bespaard of door de sector zelf duurzaam opgewekt. De open middag is onderdeel van traject Energieneutrale Melkveehouderij en werd georganiseerd door het project “Efficiënt op weg”, in samenwerking met het project “Voorbeeldbedrijven”.

Energieneutrale Melkveehouderij Utrecht vloeit voort uit activiteiten van de stuurgroep Energieneutrale Melkveehouderij, waarvan NMU-directeur Joris Hogenboom voorzitter is. Het project wordt voor de hele provincie uitgevoerd door gebiedscoöperatie O-gen en programmabureau Utrecht-West.

Agenda Vitaal Platteland

Het traject maakt deel uit van de Agenda Vitaal Platteland. De provincie Utrecht, gebiedscoöperatie O-gen en programmabureau Utrecht-West werken daarin samen aan een krachtig en vitaal landelijk gebied. Waar iedereen nu, maar ook in de toekomst van kan genieten en waar ondernemers blijvend een gezond bedrijf kunnen runnen.