Wedstrijdje met oude apparaten

oktober 2, 2015

Wedstrijdje met oude apparaten

prullenbakkenTien basisscholen in Amersfoort nemen van 5 oktober t/m 30 oktober deel aan de E-waste race en strijden met elkaar om de meeste oude elektrische apparaten (e-waste) in te zamelen. De winnende klas gaat op schoolreis. Het doel van de race is om kinderen (en hun ouders) bewust te maken van recycling.

Te veel oude mobieltjes, kapotte dvd-spelers of defecte wekkers belanden nog bij het normale afval. En dat is zonde, want deze apparaten zitten vol met waardevol materiaal dat hergebruikt kan worden. Niet inleveren is bovendien slecht voor het milieu!

Minder dan de helft
Met dit wedstrijdje worden zowel kinderen als volwassenen op speelse wijze enthousiast gemaakt voor afvalscheiding. Erg belangrijk als je beseft dat zelfs vandaag de dag nog minder dan de helft van onze afgedankte elektronica in Nederland ingezameld en gerecycled wordt. De deelnemende scholen leveren dan ook een enorm belangrijke bijdrage aan het verduurzamen van de stad en het behoud van waardevolle grondstoffen.

gastlesGastles
De Amersfoortse E-waste race is gestart met een gastles voor alle deelnemende scholen over grondstoffenschaarste en het belang van recyclen. Nu de aftrap erop zit zamelen de basisschoolleerlingen deze weken zoveel mogelijk elektronisch afval in en maken zo kans op een schoolreisje voor de hele klas.

 

 


spelOp een leuke manier

Gemeente Amersfoort, afvaldienst ROVA en de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) ondersteunen het project. De NMU heeft vanuit het programma ‘Duurzaam Door’ bovendien de ontwikkeling van een game ondersteund zodat naast de inzamelactie ook nog op een leuke manier geleerd kan worden over duurzaamheid, e-waste en recycling op school.

Zelf je afval inzamelen om te recyclen?
Van 5 oktober t/m 30 oktober kan jouw elektronisch afval aangeboden worden op de website van de E-waste race, www.ewasterace.nl. Ga naar de website en biedt daar je oude spullen aan om het op te laten halen door de deelnemers van de scholen. Goed voor het milieu en je spaart er bovendien een ritje naar de milieustraat mee!