Webinar ‘aardgasvrije wijken’ informeert energieambassadeurs

juni 26, 2020

Webinar ‘aardgasvrije wijken’ informeert energieambassadeurs

Hoe kunnen we bijdragen aan een aardgasvrije wijk? Deze vraag stond centraal tijdens de webinar van 23 juni 2020 voor energieambassadeurs van U-Thuis georganiseerd door de NMU en Energie-U. Bijna 50 deelnemers haakten aan. De opgave van de ontwikkeling naar aardgasvrij is groot. In deze training zijn twee uitdagingen toegelicht: het organiseren van participatie en het zoeken naar duurzame warmtebronnen.

Jessica Doorn (NMU) leidde het onderwerp in door te spreken over het belang van samen plannen maken voor aardgasvrij, met de buurt en de gemeente en het streven naar eigendom van duurzame warmte door inwoners. Maar hoe begin je hiermee?

Rianne Bakker van EnergieSamen gaf een voorproefje van de training die in de herfst door U-Thuis gegeven wordt voor buurtbegeleiders. Hierin staan vooral sociale processen centraal: welke stappen neem je op weg naar aardgasvrij met de gemeente en andere partijen, hoe ziet je team eruit en hoe communiceer je met bewoners? In de discussie komt naar voren dat je op ontelbare manieren kunt beginnen met een dergelijk proces – zolang je een groepje enthousiaste buren verzamelt die hiermee aan de slag gaan.  

Aanvullend hierop gaf Arno Harting (EigenWijkse Energie Coöperatie, EWEC) een introductie van een andere training die in de herfst gegeven wordt, met de nadruk op het technische aspect van aardgasvrij worden. Met de aangereikte kennis over beschikbare alternatieve warmtebronnen, opslag en distributie mogelijkheden en moeilijkheden kunnen energie-initiatieven kritisch en constructief meepraten met de gemeente over de warmteplannen voor hun wijk. Zo kan lokale kennis toegevoegd worden aan de plannen.  

Al met al blijkt gedurende de webinar dat aardgasvrij een groot vraagstuk is. Men maakt zich zorgen over de betrouwbaarheid van nieuwe energiebronnen, het opbouwen van een vertrouwensband met bewoners en de relatie tussen burgerinitiatief en gemeente. Er was dan ook zeker interesse voor de trainingen in de herfst. Hierover volgt spoedig meer informatie!

In de video hieronder is het hele webinar terug te kijken.

Tags:

Voor meer informatie:

Profiel Jessica Doorn

Jessica Doorn

Projectleider klimaat – duurzame warmte

Meer energienieuws