Voorbeeldbedrijven energieneutrale melkveehouderij bekend

oktober 14, 2016

Voorbeeldbedrijven energieneutrale melkveehouderij bekend

De melkveehouderij in Utrecht gaat de komende vijf jaar toe naar energieneutraal. Daarbij spelen voorbeeldbedrijven een sleutelrol: melkveehouders die aan collega’s laten zien wat er mogelijk is. Er gaan nu drie voorbeeldbedrijven van start. Als deelnemer aan de Stuurgroep Energieneutrale Melkveehouderij is de NMU trots op deze nieuwe stap in dit project. 

De drie geselecteerde voorbeeldbedrijven zijn Menno Veldhuizen uit Eemdijk, Robert & Willeke Peek uit Wilnis en Jan Oskam uit Leusden. Zij maken de komende tijd samen met experts een plan. Hierin staat hoe ze kunnen besparen op gas, elektriciteit en diesel én hoe ze duurzame elektriciteit kunnen opwekken op hun bedrijf.

Robert en Willeke Peek: energielek?

melkveehouderij
Robert Peek en zijn vrouw Willeke willen hun energieverbruik op het melkveebedrijf met 175 koeien optimaliseren.

Robert Peek en zijn vrouw Willeke willen met het project hun energieverbruik op het melkveebedrijf met 175 koeien optimaliseren. Ze hebben al diverse energiebesparende maatregelen genomen, maar zitten nog steeds boven het landelijk gemiddelde van 50 kWh per 1.000 liter. ‘Dat is vreemd,’ zegt Robert tegen LTO Noord. ‘Of de energiebesparende maatregelen doen niet wat ze beloofd hebben, of er is ergens een energievreter op het bedrijf die we over het hoofd zien.’

Jan Oskam: Dieselbesparing

Jan Oskam liet naast zijn melkveebedrijf ‘Wellom’, op het prachtige landgoed Den Treek in Leusden, een nieuwe duurzame stal bouwen voor hun 100 melkkoeien. Op het dak zitten onder andere zonnepanelen. Oskam is met name benieuwd naar de mogelijkheden met dieselbesparing.

Menno Veldhuizen: Energiebesparing

Menno Veldhuizen wil graag aan de slag met het energieverbruik op zijn zorgboerderij met 53 koeien. ’We hebben net een nieuwe stal en kijken welke maatregelen genomen moeten worden om zoveel mogelijk te besparen. Denk bijvoorbeeld aan energiezuinige verlichting, een compressor of voorkoeler. Ik hoop met mijn deelname meer inzicht te krijgen in wat ik verbruik.’

Avond van de Utrechtse Melkveehouderij

Op donderdagavond 27 oktober worden de voorbeeldbedrijven gepresenteerd tijdens de ‘Avond van de Utrechtse Melkveehouderij’ bij de Landgoederij in Bunnik. Kijk voor meer informatie op www.lami.nl.

Energieneutrale Melkveehouderij Utrecht vloeit voort uit activiteiten van de stuurgroep Energieneutrale Melkveehouderij, waarvan NMU-directeur Joris Hogenboom voorzitter is. Het project wordt voor de hele provincie uitgevoerd door gebiedscoöperatie O-gen en programmabureau Utrecht-West. Het project Voorbeeldbedrijven is icoonproject binnen Energieneutrale Melkveehouderij en wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Utrecht en LTO Noord fondsen. Het project wordt uitgevoerd door Projecten LTO Noord.