Voor festival of wegopbreking: gezonde lucht door groene batterij

juni 1, 2017

Voor festival of wegopbreking: gezonde lucht door groene batterij

Het heeft de afmetingen van een bescheiden studentenkamer of een compacte aanhanger. Het zorgt dat je koffie kunt krijgen op een festival of dat de verkeerslichten het doen tijdens wegwerkzaamheden. Het blaast geen roet en fijnstof de lucht in, het maakt geen herrie én het veroorzaakt geen broeikasgas. Het is…de GreenBattery. Een generator aangedreven door groene stroom in plaats van diesel. Een stil, schoon en klimaatvriendelijk alternatief voor tijdelijke stroomopwekking.

De GreenBattery deed afgelopen april ongemerkt zijn werk in de Utrechtse binnenstad tijdens het jaarlijkse Tweetakt festival. De 22.000 nieuwe, zuinige led- en halogeenlampjes in het festivalhart op de Neude brandden daarom zeventien dagen lang op elektriciteit van een grote, groene batterij.  Tweetakt rekende uit dat ze met de duurzame lichtjes en de groene stroom in totaal 6.000 liter diesel en 15.600 kilo CO2 uitstoot bespaarden. Met die hoeveelheid brandstof kun je in een moderne dieselauto drie keer een rondje om de aarde rijden. Nog eens extra winst in een stad die om zijn inwoners schonere lucht te bezorgen al een milieuzone instelde om vieze, oude dieselauto’s te weren.

Uitsluitend zonne- en windenergie

GreenBattery is een initiatief van de Haarlemmer Han Huiskamp. Sinds begin dit jaar biedt hij samen met Nuon zijn tijdelijke schone, stille stroomvoorziening aan. Hij laadt zijn batterijen vooralsnog op via groene energiecontracten. De energie komt volgens Huiskamp uitsluitend van windmolens en zonnepanelen. Zijn ideaal is volgens rtl Z om zijn batterijen in de toekomst direct bij een windmolen op te laden. De stroom die Huiskamp levert, is volgens hem niet duurder dan die van reguliere aggregaten. Soms is hij naar eigen zeggen zelfs wat goedkoper. GreenBattery beschikt momenteel over twee grote en vijf kleine batterijen. De grote batterijen ogen als drie meter lange zeecontainers. Ze beslaan een oppervlak van zo’n 7 vierkante meter. Ze leveren met hun fikse omvang ook wel een fikse hoeveelheid stroom; ze besparen per stuk potentieel 62.000 liter diesel per jaar (ruim tien keer zoveel als de groene batterij op het Tweetaktfestival realiseerde).

Roet en fijnstof

De Natuur- en Milieufederatie Utrecht (NMU) is blij met de GreenBattery. De generatoren zonder uitstoot helpen milieuschade en gezondheidsklachten voorkomen. Uit onderzoek blijkt dat dieselaggregaten flink wat roet spuien. De roetconcentratie op drie meter afstand van zo’n apparaat is  bijvoorbeeld zeven keer hoger dan de roetconcentratie die van nature in de lucht hangt, concludeerden de GGD Amsterdam  en de Universiteit Utrecht twee jaar geleden. Inwoners van de domstad leven nu gemiddelde achttien maanden korter door luchtvervuiling. Alleen al door roet in de lucht neemt de levensverwachting in Utrecht gemiddeld met een half tot driekwart jaar af. De NMU zal er bij de gemeenten in Utrecht op aandringen om bij vergunningverlening (van festivals, kermissen, wegwerkzaamheden etc) op te nemen dat partijen dieselvrije generatoren gebruiken. De huur kosten zijn gelijk en belangrijk voor de luchtkwaliteit en gezondheid van de inwoners.

GezondOpPad

De NMU is met haar meerjarencampagne GezondOpPad bezig de luchtkwaliteit en de gezondheid van inwoners van de provincie Utrecht te verbeteren. De campagne is gericht op inwoners, gemeenten en bedrijven. De komende periode stimuleert de NMU Utrechters om vaker de fiets te nemen. Uit onderzoek blijkt dat tien procent meer fietsgebruik in een middelgrote stad leidt tot zes procent minder uitstoot van schadelijke stoffen. 60% van alle ritten is korter dan tien km, en maar liefst 40% korter dan vijf km. Dat zijn afstanden die makkelijk op de fiets of e-bike gedaan kunnen worden. De NMU gaat de komende maanden fietsers in de provincie belonen en heeft alle werkgevers opgeroepen om een fietskilometervergoeding te betalen aan fietsende werknemers. Alleen als we alle mogelijkheden benutten en samenwerken (gemeenten, bedrijven en organisaties) kunnen we ervoor zorgen dat de gezondheid en de luchtkwaliteit snel verbeteren. Laat de GreenBattery er komend seizoen voor zorgen dat alle Utrechters die de auto laten staan nóg gezondere lucht inademen op hun fietstocht.

Een GreenBattery in actie zien? Dat kan deze zomer…