Veel energie en inspiratie rond bijeenkomst ‘Nul-op-de-meter’

februari 4, 2014

Veel energie en inspiratie rond bijeenkomst ‘Nul-op-de-meter’

Een energieke en inspirerende bijeenkomst was het: ‘Nul-op-de-meter: Ik kan dat ook!’ die de NMU met haar partners organiseerde op donderdag 30 januari. Meer dan 130 bouwers, installateurs, adviseurs, financiers, gemeenten en mensen uit onderwijs en onderzoek hoorden wat er allemaal gaande is en bespraken wat ieders rol kan zijn.

Lot van Hooijdonk, adjunct-directeur NMU, heet iedereen welkom. ‘Samen met de provinciale partners is het idee voor deze bijeenkomst ontstaan,’ legt ze uit. ‘Want als niet alleen woningcorporaties, maar ook particulieren op grote schaal Nul-op-de-meter woningen willen, moet de markt hierop voorbereid zijn. Er gebeurt veel: veel partijen, veel ambities. Voor de buitenstaander is het misschien soms overweldigend, maar wij proberen met elkaar zoveel mogelijk af te stemmen, wees gerust.’

Presentaties

Ivo Opstelten (Energiesprong, Hogeschool Utrecht, Utrecht 2040) deed de aftrap:
Technisch kan het. Financieel loont het. Alleen, hoe organiseer je het? Een woning die geen energierekening meer heeft; ‘Nul-op-de-meter’. In de huursector werken woningcorporaties en marktpartijen hard aan woningen die geen energierekening meer hebben. De eerste prototypes worden nu opgeleverd. Maar ook de particuliere woningeigenaar is gebaat bij een woning zonder energierekening. Dat deze vraag bestaat, blijkt uit de campagne www.onshuisverdienthet.nl. Op www.onzewijkverdienthet.nl wordt in een later stadium inzichtelijk welke wijken geschikt zijn om als eerste grootschalig te renoveren naar Nul-op-de-meter. Gemeenten maakten de selectie op basis van bouwjaar (’50-’80), inkomen (1,5 keer modaal) en de energierekening (minimaal € 165 per maand). Met deze campagne wordt een signaal afgegeven aan ‘Den Haag’ en de financiële sector om in beweging te komen, en het werkelijk mogelijk te maken om je huis te transformeren tot ‘nul-op-de-meter’.

Jan Kamphuis (BJW Bouwbedrijf) maakt het verhaal concreter door toe te lichten wat hij met zijn bedrijf doet. Om de kosten omlaag te brengen (de markt moet tenslotte straks voor maximaal € 43.000 een woning naar ‘Nul-op-de-meter’ kunnen omtoveren) is volgens hem een fabrieksmatige aanpak noodzakelijk. Op de klassieke manier: het stapelen van maatregelen en het aan elkaar doorberekenen van kosten per schakel in de keten, is dit niet mogelijk. Dus coalitievorming in de gehele keten is noodzakelijk. Toepassing van ICT (apps, 3D inregelapparatuur) heeft daarbij een grote toegevoegde waarde. En last but not least: standaardiseer zoveel mogelijk, en laat de bewoner tegelijkertijd zoveel mogelijk keuze. Kijk verder ter inspiratie eens op www.bjwwonen.nl.

Jan Raes (ABN AMRO Bank) neemt ons mee in de rol van de bank. Voor nieuwbouw heeft de ABN AMRO Bank een primeur laten zien. Zij biedt € 8.500 meer ruimte in de hypotheek voor een Nul-op-de-meter nieuwbouwwoning. In Zeist heeft VolkerWessels deze neergezet. De bank heeft ambities om meer bij de wensen van haar klanten aan te sluiten en een duurzaam beleid te voeren. De hypotheek voor nieuwbouw is al een feit. De extra hypotheekruimte voor renovaties naar Nul-op-de-meter in de bestaande bouw zou nog even op zich laten wachten. Raes geeft wel aan het belangrijk te vinden elkaar in dit soort sessies te ontmoeten. En wellicht biedt het ‘captains dinner’, dat binnenkort over dit onderwerp plaatsvindt met Energiesprong, Blok en bankwezen, soelaas!

Deelsessies: do’s en dont’s

Na deze inleidingen ging het gezelschap uiteen in vijf verschillende deelsessies. Met elkaar is gesproken over de do’s en don’ts in het proces van contractfase tot oplevering, het ontzorgen van Nul-op-de-meter, propositie-ontwikkeling, consumentengedrag in relatie tot prestatieafspraken en particulieren grootschalig aan Nul-op-de-meter krijgen. De samenwerkende organisaties werken de uitkomsten van deze deelsessies verder uit en zullen met elkaar en met het veld de juiste plannen maken om het echt te laten gebeuren in de provincie Utrecht!

Aan een uitgebreider verslag wordt gewerkt.
Deze zetten we binnenkort online!

Meer informatie: NMU, Ieke Benschop. Foto’s: Django Blok.