

Zoeken
juni 3, 2014
Er is een overweldigende belangstelling voor Nul-op-de-meterwoningen. Dat bleek tijdens de succesvolle excursie naar twee van zulke woningen op 20 mei. Zo’n 60 belangstellenden bekeken twee woningen in Soesterberg en Maarssenbroek, en kregen uitgebreide uitleg.
Met het bezoek aan de eerste prototypen van Nul-op-de-meterwoningen wilde de NMU een beter beeld geven van techniek en esthetiek. En dat lukte prima! Vertegenwoordigers van woningcorporaties, gemeenten en energiecoöperaties keken hun ogen uit – al pasten ze niet allemaal tegelijk in de twee woningen.
Het dak en de gevels van de woning aan de Buys Ballotlaan 37 in Soesterberg kregen van bouwbedrijf BAM een isolerende extra ‘schil’. Het gas is afgesloten; alles in huis, inclusief de wandverwarming via een warmtepomp, werkt nu op elektriciteit. In een nieuwe aanbouw achter het huis staan een buffervat, een warmteterugwinunit, een gelijkspanningskast en een omvormer. Voordeel: BAM kan hier altijd bij voor onderhoud, of de bewoner nu thuis is of niet. Bovendien kan BAM op afstand uitlezen wanneer onderhoud nodig is.
De zonnepanelen op het dak leveren deels gelijkstroom, die rechtstreeks naar een aantal apparaten en enkele USB-stopcontacten vloeit. Het resultaat van dit alles: als de bewoners de thermostaat niet hoger zetten dan 20 graden en bij elkaar niet langer dan een half uur per dag onder de douche staan, hebben ze geen energiekosten meer. De uitgespaarde energiekosten – in totaal zo’n 45.000 euro – vloeien naar de corporatie, die daarmee de aanpassing terugverdient. De woonlasten (huur en energie) blijven voor zittende huurders gelijk.
‘In dit concept zijn er drie winnaars en één verliezer,’ zei Tom Jongen van BAM. ‘De huurder krijgt een comfortabeler woning, de corporatie krijgt een beter verhuurbare woning en het bouwbedrijf heeft een grote klus. Alleen het energiebedrijf levert in.’
Ook de woning aan de Bloemstede 145 in Maarssenbroek werd grondig nageïsoleerd door bouwer Ballast Nedam. Daarnaast kreeg het huis een dak van zogenoemde PVT-panelen: die produceren niet alleen stroom, maar ook warm water. Men is nog opzoek naar zo goedkoop mogelijke standaardoplossingen. De verbouwing van dit huis kostte nog duidelijk méér dan de energiebesparing oplevert.
Overigens variëren de reacties van de huurders op de renovaties nogal. ‘De een is blij: eindelijk krijgen we iets voor niks,’ zei Caroline Beerman, communicatieadviseur bij verhuurder Portaal. ‘De ander is vooral bezorgd of zijn granol wel intact blijft.’
Binnen het project ‘Van Stroomversnelling tot Waterval’ werken de NMU, de provincie Utrecht en Energiesprong, samen aan de promotie van Nul-op-de-meter. Voor woningcorporaties is een community of practice opgezet. In de pijplijn zitten nog een bijeenkomst over het erbij betrekken van bewoners en een community of practice voor gemeenten.
Wie belangstelling heeft of ondersteuning kan gebruiken, kan contact opnemen met Ieke Benschop: i.benschop@nmu.nl, 030 – 2567355.