Utrechtse zorginstellingen gaan samenwerken aan energiebesparing

november 22, 2012

Utrechtse zorginstellingen gaan samenwerken aan energiebesparing

In gebouwen van zorginstellingen is vaak nog veel energie te besparen. De eerste stappen zijn al gezet; maar er is méér mogelijk! Dat stelden de deelnemers van de eerste bijeenkomst van de Utrechtse ‘Community of Practice’ op 20 november in het Bartholomeus Gasthuis.

De Community of Practice is één van de uitkomsten van de bestuurstafel ‘Kansen voor een sterke zorg: werk en verduurzaming!’ die plaatsvond op 1 oktober. Bestuurders van zorginstellingen, maatschappelijke partijen en de gemeente gaven daar al het startsein voor een verdergaande Utrechtse samenwerking op het gebied van energiebesparing.

Energieconvenanten

De deelnemende Utrechtse zorginstellingen lieten zich inspireren door voorbeelden uit andere Utrechtse sectoren, zoals de industrie. Zo beschreef Herman Schildkamp (installatiebedrijf Warmtebouw) hoe de ondernemers van de Industrievereniging Lage Weide samen het gebied willen vergroenen. Mogelijkheden zijn o.a. de aanleg van een natuur- en recreatiegebied, het uitwisselen van energie tussen bedrijven en het ontwikkelen van duurzame energiebronnen zoals windenergie.

De gemeente Utrecht sloot eerder al Energieconvenanten met scholen, kantoren en bedrijven uit bijvoorbeeld de horeca. In zo’n convenant staat precies vermeld welke concrete doelstelling een organisatie heeft op het gebied van energiebesparing. En Utrecht heeft nu ook een speciaal aanbod voor de zorginstellingen, binnen het programma ‘Utrechtse Energie!’.

Save Age; mooi aanbod KvK

Ook was er aandacht voor praktijkvoorbeelden, zoals het Europese project Save Age (energiebesparing in de ouderenzorg) en het aanbod van de Kamer van Koophandel. Friso Hennings Backer en Jan Dinnissen boden namens de KvK aan om businesscases te helpen opstellen, waarmee zorginstellingen fors kunnen besparen op energie en kosten.

Via de NMU ligt er een aanbod vanuit CMS Derks Star Bussmann, Berenschot en de Hogeschool Utrecht: zij willen zorginstellingen adviseren over de juridische en financiële kanten van energiebesparing.

Succesfactoren

Er was vervolgens volop ruimte om succesfactoren en knelpunten uit de dagelijkse praktijk met elkaar te delen. Als de baten van energiebesparing bij iemand anders terecht komen dan de kosten (de zogenoemde split incentive) is er een slimme energie-aanpak nodig. Andere tips voor succes: ‘houd het praktisch en realistisch’ en ‘besteed veel aandacht aan monitoring en bewustwording’.

De NMU werkt, in overleg met deelnemers, gemeente Utrecht en KvK, al aan de volgende bijeenkomst in januari 2013.

Meer informatie?

Neem dan contact met Machiel van Dalen, NMU, via m.van.dalen@nmu.nl.