Utrechtse wijken delen auto’s, bakfietsen en e-bikes

mei 13, 2015

Utrechtse wijken delen auto’s, bakfietsen en e-bikes

Deze week lanceren Utrechtse wijkbewoners twee nieuwe buurtmobiliteitsprojecten Mobiel Hoograven en Mobiel Voordorp-Tuindorp-Oost. In deze wijken gaan de bewoners actief aan de slag met het delen van allerlei vervoersmiddelen en betrekken daarbij alle inwoners in hun wijk. In beide wijken hebben zich voor de lancering al 35 bewoners aangemeld.

In Voordorp en Tuindorp gaan bewoners op woensdagavond 13 mei officieel van start. In Hoograven wordt het project gelanceerd op zondag 17 mei tijdens het Lentefeest op Nieuw Rotsoord. De Utrechtse wethouder Van Hooijdonk geeft hier het startsein. Iedereen is dan welkom om meer te horen over de mogelijkheden en de voordelen van buurtmobiliteit.

Een auto wordt gemiddeld maar één uur per dag gebruikt en staat dus 23 uur stil. Je kunt veel geld besparen door te gaan delen. Bij buurtmobiliteit organiseren bewoners met elkaar hun vervoer, door gezamenlijk gebruik te maken van elkaars auto’s, bakfietsen of e-bikes. De kracht van buurtmobiliteit is dat mensen eerder geneigd zijn hun auto uit te lenen aan de buurman dan aan een wild vreemde.

Een deelauto vervangt 5 auto’s in de wijk
De buurten worden ondersteund door de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) en hebben een eigen platform gekregen op de autodeelsite MyWheels. Via deze site zijn zaken zoals verzekering, schade en reserveringen goed geregeld. De NMU juicht autodelen toe. Een deelauto vervangt gemiddeld vijf auto’s in de wijk. Daarnaast is bekend dat autodelers bewuster kiezen en zo’n 33% minder autokilometers maken. Dit komt de luchtkwaliteit in de stad ten goede en zorgt voor meer ruimte voor bijvoorbeeld groen of spelen in de wijk. De NMU ondersteunt nu 4 buurtmobiliteits-projecten. Naast Hoograven en Voordorp-Tuindorp-Oost zijn er ook actieve groepen in Lunetten en in de Amersfoortse wijk Soesterkwartier. Deze wijken lopen voorop in de trend waarbij mensen gebruiksvoorwerpen liever delen dan bezitten. De NMU is ervan overtuigd dat over tien jaar in alle Utrechtse wijken auto’s en andere gebruiksvoorwerken actief in communities gedeeld worden.

TV spotje gelanceerd
De NMU besteedt de komende maanden extra veel aandacht aan buurtmobiliteit. Dit is onderdeel van de campagne Gezond op Pad waarin de NMU fietsen, schoner vervoer en het delen van vervoersmiddelen promoot om de luchtkwaliteit en de gezondheid van Utrechters te verbeteren. Om Utrechters bekender te maken met autodelen lanceert de NMU een filmpje, dat vanaf vandaag op RTV Utrecht wordt uitgezonden.