Utrechtse Heuvelrug akkoord met ecoduct N227

september 19, 2016

Utrechtse Heuvelrug akkoord met ecoduct N227

Het ecoduct over de N227 tussen Maarn en Doorn komt er. Een meerderheid van de gemeenteraad van Utrechtse Heuvelrug ging op 15 september akkoord met het plan van de provincie. De NMU is blij met deze bijdrage aan een ‘ontsnipperde’ natuur in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. 

ecoduct N227
Het ecoduct: Bron: Provincie Utrecht / wUrck

De stemming werd nog wel even spannend, door tegenstemmen van o.a. de VVD-fractie en een aantal D66’ers. Uiteindelijk waren er 15 stemmen voor en 13 tegen het ecoduct, dat door de Provincie Utrecht wordt betaald. Kort voor de vergadering stuurde de NMU nog een brief naar de raadsleden, waarin ze het belang van het ecoduct benadrukte.

‘Natuurorganisaties, Rijkswaterstaat, provincie en gemeenten zijn al ruim 10 jaar bezig om de natuur op de Heuvelrug meer als eenheid te laten functioneren,’ aldus de brief. ‘Dat is van groot belang voor het voortbestaan van dier- en plantensoorten en de beleving van de natuur voor mensen. Er zijn al veel schakels gerealiseerd en de ecoducten over de N227 en N226 zijn resterende belangrijke schakels in dit streven. Naast grote ecoducten worden ook tal van kleinere maatregelen genomen. Met elkaar bieden deze de natuur in het nieuwe Nationaal Park een stevig fundament.’

De NMU is dan ook blij dat het ecoduct er nu komt. Ze hoopt dat de diverse ecoducten goed kunnen functioneren binnen een pakket aan maatregelen voor de natuur, op een manier die recht doet aan de landschappelijke en cultuurhistorische waarden van de Heuvelrug.

Meer informatie en illustratie: Provincie Utrecht