Natuur en Milieufederatie Utrecht | NMU Samen voor een mooi en duurzaam Utrecht
Menu
Utrecht wil einde maken aan bouwafval

Utrecht wil einde maken aan bouwafval

Regio Utrecht roept bedrijven die willen bouwen, renoveren of slopen op, dat duurzaam te doen. “40% van het bouwmateriaal wordt nu weggegooid, dat is schrikbarend,” aldus wethouder Michiel van Liere van Gemeente Houten en vertegenwoordiger van de Utrechtse Gemeenten (U10). Samen met MVO Nederland laat de U10 aan bedrijven zien hoe ze hun (ver)bouwprojecten circulair kunnen aanpakken.

Utrecht

Tijdens het Netwerkevent Nederland Circulair! op 24 januari kreeg wethouder Michiel van Liere (Gemeente Houten) een nieuwe publicatie uitgereikt met tips voor circulair bouwen, uit hand van Michel Schuurman, programmamanager circulaire economie (MVO Nederland). Deze publicatie is als eBook verkrijgbaar op www.mvonederland.nl/cop-bouw.

Door circulair te bouwen kan de hoeveelheid bouwafval in de regio Utrecht flink worden teruggebracht. Deze innovatieve manier van bouwen streeft 100% herbruikbaarheid na. Gebouwen worden demontabel ontworpen en gebouwd. Na de sloop kunnen materialen of onderdelen hoogwaardig worden hergebruikt of veilig terug in de natuur.

Volgens TNO – die de potentie van de circulaire economie voor Utrecht in kaart heeft gebracht – levert circulair gaan bouwen en slopen 180 miljoen euro per jaar en 1500 banen op. Door te investeren in een circulaire economie wil Utrecht haar koppositie als ‘most competitive region’ van Europa behouden.

Wethouder Van Liere: “Utrechtse bedrijven en organisaties met een bouwopgave nodigen we van harte uit deel te nemen aan de Community of Practice van MVO Nederland, aangeboden door de U10. In vier bijeenkomsten helpen we opdrachtgevers op weg hun project zo circulair mogelijk aan te pakken.”

De Community of Practice wordt begeleid door Michel Schuurman, programmamanager circulaire economie bij MVO Nederland: “Deelnemers krijgen van experts de meest actuele kennis aangereikt over het realiseren van ketensamenwerking, materiaalkeuzes, financieringsvormen en het opzetten van het bouwproces. Kruisbestuiving is van grote waarde.”

Informatie en aanmelden

Voor meer informatie en aanmelden voor de Community of Practice Circulair (ver)bouwen kijk op: www.mvonederland.nl/cop-bouw.


Video's
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten:
Inschrijven
Volg ons via social media en neem deel aan de discussie:
Wij worden gesteund door: Nationale Postcode Loterij en de Natuur en Milieufederatie Utrecht Utrecht
Wij hebben: CBF ANBI