Utrecht gaat oude auto’s weren uit binnenstad

juni 28, 2012

Utrecht gaat oude auto’s weren uit binnenstad

De stad Utrecht heeft het moedige en verstandige plan opgevat om oude auto’s te weren uit de binnenstad om zo de luchtkwaliteit te verbeteren. Moedig, omdat ook de wethouder op zijn vingers kan natellen dat zo’n plan kritische reacties oproept. Verstandig, want het gaat om iets belangrijks: gezondheid.

In steden – ook in Utrecht – is de slechte luchtkwaliteit verantwoordelijk voor een flink kortere levensverwachting van de inwoners. In de provincie Utrecht zijn voornamelijk auto’s en vrachtauto’s verantwoordelijk voor de slechte luchtkwaliteit. Daar iets aan doen, net zo als in veel Duitse steden, is dan ook een wijs besluit.

Stad moet wat

Het kabinet heeft veel plannen die moeten zorgen voor een betere luchtkwaliteit, zoals een kilometerheffing, in de ijskast gezet. Bovendien verhoogt het kabinet de maximumsnelheid op snelwegen, zodat de luchtkwaliteit nog slechter wordt. Daardoor wordt het voor veel steden moeilijk om de Europese normen te halen.

Naast de gevolgen voor de gezondheid kan dat beteken dat bijvoorbeeld bouwlocaties volledig op slot komen te zitten. Dat gaat ten koste van de binnenstedelijke ontwikkeling, zoals in het stationsgebied.

Gunstig effect

Steden kunnen weinig anders dan de maatregelen nemen die in hun vermogen liggen. Het weren van oude auto’s is er daar een van. Daardoor zullen niet alleen de bewoners van de binnenstad, maar ook van de gebieden daaromheen opgelucht kunnen ademhalen.